"Нашият кабинет се е разбрал по някакъв начин с Путин, което със сигурност има връзка с това, че България вече месец и половина отказва да прати оръжие за Украйна". Скандалното твърдение е на режисьора Виктор Димчев в "Пресечна точка" по НОВА, относно освобождаването на българските моряци от кораба "Царевна".

"Тази колкото и странна ситуация около прибирането на моряците ни показва, че все пак премиерът Кирил Петков е успял да се разбере с Москва, че е сключил сделка с Путин. Путин се е съгласил да пусне част от пленниците в лицето на българските моряци и това със сигурност има някаква връзка с това, че България вече месец и половина продължава да отказва военна помощ на Украйна", коментира Димчев.

"Нашето правителство е една от двете държави в Европа заедно с Унгария, който демонстрират топло отношение към режима на Путин. Трябва ни доста по-твърда позиция от тази, която имаме. Нашественикът шества из територията на Украйна, но скоро може да дойде и в България", каза още той.

Капитанът на „Царевна“ сензационно за евакуацията на моряците: Направиха го с пръчка и парче от чаршаф

Съвсем скоро руските войски ще започнат своя поход към териториите, които са плътно населени с български граждани на територията на Одеска област и тогава ще се сблъскаме с много по-сериозен бежански проблем. И тогава отново ще бъде формиран един безсмислен щаб към МС, посочи той.
 


Журналистът Асен Генов заяви от своя страна:

"Позицията ни е много неясна. Българската дипломация по отношение войната в Украйна ни поставя така, че не сме нито със своите, нито с чуждите. В руската военна доктрина сме врагове. Докато целият свободен свят се обединява, ние не сме достатъчно солидарни с ЕС и НАТО.

Вече към България в рускоезичните медии се отнасят с насмешка. Ние губим приятелските си отношения с Украйна. Исторически България от Русия е видяла много малко добро, което е било единствено бонус от геостратегическия интерес на Русия на Балканите.

След тази война, която ще свърши в полза на Украйна, ние ще бъдем презирани от нашите ЕС съюзници, ще бъдем презирани от Украйна и ще бъдем презирани и от руснаците - защото никой не обича предателите", заяви журналистът.