Службата за сигурност на Украйна разпространи видео, в което задържаният опозиционен лидер Виктор Медведчук се обръща към президентите на Украйна Володимир Зеленски и на Русия – Владимир Путин, с молба да го разменят за хората, които се намират в Мариупол.
 
„Аз, Медведчук Виктор Владимирович, искам да се обърна към президента на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски с молба украинската страна да ме обмени за защитниците на Мариупол и хората, които се намират там и няма възможност да напуснат безопасно града през хуманитарните коридори”, казва Медведчук.

На краткия запис, който няма дата, Медведчук е облечен в черно и седи пред маса.
Записът беше публикуван в Телеграм акаунта на СБУ.
 

Пресслужбата на ведомството твърди, че в Мариупол остават "около 120 000 мирни жители", както и бойци от батальона "Азов" и военнослужещи от 36-а бригада на украинската морска пехота.

На 12 април Зеленски съобщи за задържането на Медведчук и публикува снимки на приличащ на него човек с белезници. Украинският президент предложи той да бъде разменен за украински военнопленници. По-късно съпругата на Медведчук Оксана Марченко записа няколко видеопослания, в които заяви, че той е задържан по политически причини.

Тя помоли Путин да помогне за размяната на съпруга й и се обърна към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и към престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман да съдействат за това. Освен това призова роднини на пленени британци да поискат от британския премиер Борис Джонсън да размени роднините им срещу съпруга й.

Кадрите с опозиционния лидер бяха разпространени малко след изявлението на двамата предали се британци, които се биха на страната на Украйна.

Пленените в Мариупол британски наемници отправиха гореща молба към Джонсън ВИДЕО

Те се обърнаха към премиера Борис Джонсън с молба да бъдат разменени за украинския опозиционен политик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ