В последните минути на 46-то Народно събрание, на финалната права на окончателното приемане на актуализацията на бюджета, парламентарните партии решиха да излязат с декларации.

Първи започнаха от Демократична България като обявиха, че са събрали 47 подписа и им трябва само един подпис, за да предизвикат извънредно заседание в понеделник.

Причината е, че след като се прие актуализацията на бюджета, парламентът е приключил своя живот и няма да остане време да отнемат Бюрото по защита от прокуратурата.

Мая Манолова също поиска чрез декларация от група да обяви, че те са подкрепили това искане и би трябвало този парламент поне с тази реформа да излезе. Вместо обаче да търси този смел депутат, който да се подпише, Манолова призова председателката на Народното събрание да предизвика извънредно заседание с единствена точка, а именно Бюрото по защита.

Митева отговори, че ако се спазят всички правила ще прецени дали да иска извънредно заседание.

Днес е много важно да заявим, парламентът си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че Народното събрание не е свършило основното си задължение, а именно да сформира мнозинство и да излъчи правителство.

Езикът на омразата продължи да се лее. Румен Радев също даде своя принос за разделението на обществото. Битката с модела ГЕРБ разбира като реваншизъм с политическите си опоненти, обяви Карадайъ и призова да не се продължава с нарушаването на Конституцията и час по-скоро да се насрочат изборите за 47-мо Народно събрание.

Вместо да се справяме с кризите и да решаваме проблемите на хората, политическите партии, които се определиха като спечелилите доверието на хората задълбочиха кризите. Ако това продължава така следващите избори само ще задълбочат проблема, допълни още лидерът на ДПС и призова за единение и диалог.

С декларация излезе и Десислава Атанасова от името на ГЕРБ. Председателката на парламентарната група припомни думите си при откриването на 46-то Народно събрание: „По плодовете им ще ги познаете, като заяви, че именно сега е време за равносметка. Тя припомни, че през последните два месеца, обявилите се за партии на промяната не са успели да излъчат управление на страната, като тази цена ще бъде платена от всички български граждани. В същото време Народното събрание ще остане в паметта на хората не с взимането на смели решения и справяне с кризите, а със скандали и политическо безплодие.

Авторитетът на Народното събрание е по-нисък от конституирането му. ГЕРБ се позиционира като единствената опозиция. Отчетохме желанието на част от българското общество за промяна, въпреки че изборите бяха опорочени. За съжаление бяхме свидетели на абсолютната безпомощност на партиите да вземат решения и да водят диалог. Рухна дълго изграждания мит, че страната може да се управлява с агресия. Анти ГЕРБ риториката може да е атрактивна, но не е ефективна, обяви Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ отчете и някои от грубите грешки, които са довели до тази ситуация.

Като първа, Атанасова отбеляза отказът на партиите на протеста да се съобразят с реалността на изборните резултати, което не предполага нито едно-партийно, нито двупартийно управление, а диалог и уважение към институциите. Като втора греша Атанасова отчете проведените преговори, като определи публичните като повърхностни.

Изгорените мостове между политически сили, персоналните обиди и невъзможността за водене на нормален политически диалог, заяви Атанасова, което според нея е било направено още по време на кампанията.

„В нормална ситуация институцията, която трябва да е медиатор е президентството. Вместо да изпълни това свое задължение той се превърна в лидер на безпътицата. Днес ние препотвърждаваме да работим активно за връщането на нормалния политически диалог. Готови сме да подадем ръка, за да дадем отговор пред предизвикателствата, които са пред страната ни. Надявам се това да бъде последното заседание на Народното събрание. Той е изчерпан, има вече актуализация, последния параграф ще гласуваме след минути. Време е и всички да отиваме на избори. Нека президента да не злоупотребява с Конституцията и да пожелае успех на предстоящите избори“, завърши Атанасова.

Тошко Йорданов също взе думата с условието, че не мислел да чете декларации, но Атанасова го била събудила.

„Миналия парламент беше кратък и този беше такъв, защото мнозинството от демократичните партии нямаха 121 гласа. Ако има още едно заседание ще премахнем бюрото на Гешев. Надявам се в следващия парламент партиите, които са извън ГЕРБ, ДПС и БСП да имат повече депутатите и да имаме вече правителство“, обяви депутатът от ИТН.