През следващата година се предвижда стипендиите за отличен успех да бъдат повишени. Това заяви днес в Бургас министърът на образованието Даниел Вълчев.
 Вълчев се срещна с ученици от Младежкия парламент и представители на различни училища той обсъди проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. В проекта е отделено специално внимание на правата и задълженията на ученика, учителя и родителя, като стремежът е бил по-добре да бъдат регулирани тези отношения.
Според министъра при приемането на такъв закон е много важно да има диалог между поколенията, тъй като по принцип всяко ново поколение се стреми да отрече предходното. Сегашният Закон за народната просвета е приет през 1991 г. и оттогава е променян 21 пъти. Затова има необходимост цялата материя да се обхване на едно място, да се избегнат вътрешните противоречия и да бъде оформена в нов закон, който да не се променя толкова често, обясни министър Вълчев.
Учениците от Младежкия парламент му зададоха различни въпроси за предвидените наказания, за изготвянето и обективността на бъдещите характеристики, които трябва да се правят от класния ръководител, за методите за стимулиране на учениците при добър успех и дисциплина. Според министъра не е добре тези стимули да бъдат само материални.
Учениците се интересуваха и дали ще бъде въведена задължителна матура по математика. Те попитаха какъв е смисълът да има еднакви държавни зрелостни изпити за всички, след като например знанията по математика в една математическа и една езикова гимназия не са равни. Министър Даниел Вълчев отговори, че матурите всъщност оценяват един общообразователен минимум от знания, който трябва да притежава всеки ученик и са вид външно оценяване, което показва стойността на оценките във всяко училище. /БЛИЦ