Националният изпълнителен комитет на ВМРО-БНД има днес изнесено заседание в Петрич, съобщиха от организацията. Членовете на ръководния партиен орган ще обсъждат актуални теми, свързани с началото на новия политически сезон: предстоящи законопроекти; линията за управление на страната в контекста на нестабилната политическа обстановка; предстоящите парламентарни избори.
Утре в 11.30 часа, на параклиса „Св. Илия” (над с. Кърланово, Мелнишко) представители на младежките организации на ВМРО – БНД от цялата страна по традиция ще се съберат на гроба на Тодор Александров, за да почетат 84-та годишнина от смъртта му. Революционерът е убит на 31 август 1924 г. над с. Кърланово. Той остава в историята като човек, който възражда ВМРО от пепелта на изгорена Македония след края на Първата световна война, превръща организацията в легенда, събира българите в Македония за съпротива срещу сръбски и гръцки окупатор. Енциклопедия "Британика" го нарича "некоронованият крал на македонските българи".
На лобното място на Тодор Александров всяка година ВМРО-БНД тържествено заклева своите новопостъпилите млади членове. Мястото е и крайната точка на традиционен за младежката организация на ВМРО едноседмичен поход в Пирин.
Тази година след като се закълнат над Евангелието и камата във вярност към Родината и ВМРО, новите членове на организацията ще получат специално изготвен за случая документ - клетвен лист.
На събитието ще присъстват представители от ръководството на ВМРО – БНД, народни представители, както и българи от Македония. /БЛИЦ