От ВМРО ще инициират Коалиционен съвет, свързан с бъдещите промени в пенсиите. Това съобщиха пред “Труд” от централата на воеводите.

“Смятаме, че е възможно да се върви индексиране на пенсиите”, заявиха хората на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че ще обсъди с коалиционните партньори как ще продължи помощта за пенсионерите през следващите месеци.

Вариантите са два - или да продължи изплащането на 50 лева добавка към всички пенсии, или част от пенсиите да бъдат преизчислени.

“В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди.

От една страна - има възможност да продължи тази добавка. От друга - могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите”, каза Сачева.

На месец добавката от 50 лева струва на бюджета 106 милиона лева. Предложението на социалното министерство е тези пари да се използват за по-дългосрочна политика за повишаване на доходите на възрастните хора.

Разбира се, не можем да индексираме всички пенсии, но могат да се преизчислят най-ниските, заяви пред “Труд” министър Сачева.

По думите й добавката от 50 лв. през август, септември и октомври е била много важна, защото данните показват, че средно на месец един пенсионер дава по 56 лева само за лекарства, посочи министърът.

Досега пенсиите се индексираха по швейцарското правило един път в годината - от 1 юли. Тази година те бяха увеличени с 6,7 на сто. Освен това от 1 юли тази година минималната пенсия за стаж и възраст беше увеличена на 250 лв.

Таванът на пенсиите остана на 1200 лева, а средната ще достигне 412 лева.

С най-ниския размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя вече е 141,63 лева. Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90% с трайно увреждане стана 287,50 лева. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента - 262,50 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ