Няма придвижване на военна техника през България за конфликтната зона в Украйна, техниката е за учения. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред парламентарната комисия по отбрана. 

"Това се използва за насаждане на страх в българско общество, че, видите ли, български танкове се изнасят за към Украйна или български войници отиват на фронта. Това няма абсолютно никаква връзка с придвижване на каквато и да било техника или въоръжени сили през територията на България за конфликтната зона в Украйна. Ако с такива новини и снимки в социалните медии вървят добри кампании, това са фалшиви новини".

Заков увери, че военното министерство обмисля варианти за осигуряване на изтребители преди да дойдат закупените от страната ни Ф-16. Дали ще са F-16 втора ръка или други изтребители на лизинг, това предстои да се уточни.


"Идеята е да се осигури летателна способност на българските ВВС, тъй като МиГ-29 вероятно остават без поддръжка с оглед конфликта между Русия и Украйна. Дали ще са F-16 втора ръка или други изтребители на лизинг, това предстои на проучване", заяви Заков.

По думите му все още не е ясно дали Полша ще може да отремонтира и поддържа изтребителите ни МиГ-29, но българското правителство е в постоянен контакт с полската страна по този казус.
 


Относно американските изтребители F-16, които бяха закупени през 2019 години, министърът каза, че рамката е ясна.

"Договорът е между правителство и правителство, а не с "Локхийд Мартин", затова не са предвидени неустойки. Финансови компенсации, каквито е имало между България и компания, няма как да има", заяви Заков.

Военният министър каза още, че в целия този период ще разчитаме на съдействие от нашите съюзници с усилване на въздушното пространство, както е и в момента.

Относно мините в Черно Море:

Военноморските сили наблюдават за наличие на мини в Черно Море, каза още министърът на отбраната. Той увери, че нашите сили имат достатъчно капацитет за наблюдение и обезвреждане на мини, и призова рибарите да внимателни и да сигнализират при съмнителен обект.