България има своите традиции в авиацията, въпреки превратностите на времето. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с отбелязването на Международния ден на авиацията и космонавтиката. 

„По предложение на Министерство на отбраната Министерски съвет гласува в сряда решение за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това е една справедливост. Висшето военновъздушно училище е традиция в авиацията, която България има преди повече от сто години. България е една от първите страни, които създават свои висши авиационни школи. Въпреки превратностите на времето, България има своите традиции в авиацията“, увери министър Каракачанов, цитиран от Фокус. 

По думите му с решението на Министерски съвет се издига статутът на висшето авиационно образование и има възможност за обучение както на кадри за военната ни авиация, така и за гражданската. Той даде за пример Висшето военноморско училище във Варна, където студенти от десетки държави се обучават за военни моряци и за цивилния флот. 

Борисов спази свое обещание към военните летци (СНИМКИ) 

„Авиационната професия дава възможност на младите хора за добра професионална реализация и заплащане“, каза още Каракачанов.

По отношение на осемте нови бойни изтребителя, свързани с модернизацията на военновъздушните ни сили, министър Красимир Каракачанов отбеляза, че воденето на преговори продължава. 

„Очакваме до края на месец май или началото на юни да има яснота по въпроса какви ще бъдат условията, за да преценим дали продължаваме към подписване на договор или продължаваме с преговорите. До края на годината можем да очакваме сключване на договор“, каза още той. 

В програмата е заложено осемте нови изтребителя да бъдат предоставени на страната ни до три години след подписването на договора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!