Лидерът на "Атака" Волен Сидеров разкри пред БЛИЦ много интересни детайли около разразилата се словесна престрелка между него и вицепремиера Валери Симеонов.
На въпрос на медията ни ще доведат ли високите децибели до „затваряне” на коалицията Обединени патриоти, Сидеров отговори: 

Г-н Хамид не уточни как точно ще стане това, така че по-скоро го приех като пожелание или заклинание. Има хора, които си вярват, че като направят заклинание то ще се случи. Аз така го приемам, не чухме ясен политически анализ как ще стане това. Това става процедурно – или с оставка на правителството, или с много сериозен катаклизъм, който пак да доведе до оставка или префасониране на коалиция. Т.е. патриотите излизаме от коалицията, казваме – няма да участваме повече и тогава, примерно ДПС, както виждам от този разговор, имат амбицията да подкрепят правителство на малцинството. Те споменаваха това още след изборите 2017 г., но ГЕРБ не го приеха".

"Все пак, трябва да се има предвид, че основната политическа сила е ГЕРБ и тя решава дали да влезе в коалиция с някой или да има правителство на малцинството. Ако Борисов беше решил такъв вариант, той щеше да каже – не искам коалиция, ще управлявам с 90 и няколко човека и ДПС да го подкрепя. Но това приемливо ли е за ГЕРБ, защото става фактическа коалиция с ДПС и ГЕРБ трябва да я оправдава пред избирателите си и пред обществото", допълни лидерът на "Атака".

Пред БЛИЦ Волен Сидеров коментира и това дали е оптимист за продължаването на коалицията във вида, в който е в момента.

"Дали съм оптимист или песимист не мога да кажа. Аз съм реалист преди всичко. Гледам да вървят нещата така, че въпреки различията помежду ни, които са изтъквани много пъти, да не се връщаме към стила и поведението на отделните лидери в тройната коалиция Обединени патриоти. Аз смятам, че е възможно да се изкара мандата. Неведнъж съм го казвал, че ако паднем от власт ще сме си го направили ние, ние ще се съборим".

"Валентин Касабов се е престарал в този случай, може би да се докаже като верен съратник на Симеонов, е казал тези думи. Но те не са верни, защото фактите, аз затова и в този брой на вестника припомням някои неща, фактите са други.

Фактите са такива, че през 2003 г. аз започнах едно предаване в телевизия СКАТ, то се казваше „АТАКА” – 10 минути коментар, без аутокю – такива екстри нямаше там. Просто заставаш срещу една камера, даже оператора отиваше да пие кафе и ме оставяше сам с камерата и аз отсичах 10 минути, даже нямаше дубли. След това в събота продължавах по 1 час, вече с гост. Тоест, 7 пъти в седмицата имах предаване, в което третирах много сериозни политически, икономически въпроси. Това направи предаването „АТАКА” по-гледано тогава от „Панорама“. На 2-ра страница в този брой съм цитирал НЦИОМ от март 2005 г. предаването ми „АТАКА” е по-гледано от „Панорама“, от сутрешния блок, от „Коритаров лайф“ тогава бТВ и само Кеворк Кеворкян с „Всяка неделя“ имаше по-висок рейтинг. По този начин започнаха да търсят телевизия СКАТ.

Да каже някой, че тя ме е създала не е вярно, защото аз имах предложение от Евроком. Можех да отида там с по-голямо заплащане, но бях коректен", коментира политикът по повод думите на Валентин Касабов, че Валери Симеонов е негов наставник. 

На въпрос на медията ни:" На първата страница на вестник "Атака" сте цитиран: „вицепремиерът Симеонов отговаря за концесиите, да ми ги предостави”. Как точно да ви ги предостави и какво ще правите, ще мерите децибелите на концесиите?, Сидеров отговори така:

"Това е много стара идея. Там децибели няма, но има замърсяване, неспазване на договори, липса на контрол. Защото, ако вицепремиерът ходи по дискотеките, аз ще направя нещо много по-сериозно. 1290 концесии има общо в България. От тях около 560 са за природни богатства. Т.е. природните богатства са дадени на концесия на някаква фирма. В случая говорим за златото, моя тема от както е дадена тази концесия.
Ние сме една от основните държави, може би 3-та, 4-та в Европа, по находища на злато. Още от античността България е известна със златните си находища. През 90-те години, мисля че беше при вицепремиер Божков, беше дадена тази концесия".

Лидерът на "Атака" разкри какво следва оттук нататък.

"Ще отида с компетентни органи, така както се прави за заведения в момента, и ще проверя на място какво става с добива. Защото в момента аз имам информация, че се изнасят тонове, стотици тонове концентрат от нашите находища, без никой да контролира какво е количеството и накрая фирмата-износител казва, ами изнесохме толкова. Дали е така, даже няма и контрол. Тоест, ще осъществя контрол както за добива на злато, така и за концесии, които ощетяват България", обясни националистът.

Той обясни кои концесии ще започне да проверява, освен златото:

"Тук е не само злато, тук имаме мед, алуминий, да не говорим за затворените уранови рудници, които ние по находища на уран също сме на едно от първите места в света.
Тези концесии, някои от тях са дълбоко неизвестни, не се спазват условията на договора, няма контрол. А концесионният договор, специално за златото е под 2% комисионна такса. Защо това е така, защо не се поправи, защо не се преразгледа? На вицепремиерът Симеонов в момента му е възложено да отговаря за концесиите".

"Сега съм вкарал в деловодството въпрос вицепремиерът Симеонов да предостави, той го отложи миналата седмица, трябваше в петък да отговори, да предостави всички данни по договора с „Дънди Прешънс Метълс“ и всички анекси към този договор, за да видим той отговаря ли на интересите на България. Ако не, да се прекрати или да се промени. Ние трябва да имаме яснота какво се изнася от България", категоричен е Волен Сидеров.