Очаква се в петък акад. Николай Денков от "Продължаваме промяна-Демократична България" (ПП-ДБ) и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС да дадат повече подробности за това докъде са стигнали с преговорите и дали са уточнили всички детайли за структурата и състава на бъдещия кабинет, ако вторият мандат за съставяне на правителство бъде реализиран.

Двамата, заедно с различни депутати от двете партии, проведоха срещи през тази седмица, на които се обсъждаха ключовите въпроси, свързани с реализирането на втория мандат и съставянето на нов кабинет - структура и състав на Министерски съвет (МС), управленска програма, законодателна програма и други.

Всичко е договорено! Акад. Денков съобщи голяма новина

В сряда акад. Денков и Габриел проведоха среща в парламента, която продължи над три часа, но така и не обявиха какво решение са взели. И двамата обаче дадоха зелена светлина, че реализацията на втория мандат е напълно възможна и преговорите вече са размразени.

"Разговорите продължават", заяви Мария Габриел. Номинираният за премиер акад. Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков разговаряха в кабинета на председателя на Народното събрание (НС) с Мария Габриел, Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ.

В самото начало на разговорите присъстваше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По-късно се включиха и лидерите на ДБ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

В четвъртък ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължиха да водят разговори за съставяне на кабинет. Преди това обаче от двете партии коментираха какво се обсъжда по време на срещите.

"Конструктивизъм в преговорите с ГЕРБ има. Обсъждаме състав и структура на кабинет", посочи акад. Николай Денков. "Преговорите имат два елемента - да гарантират, че няма да има проблеми с администрацията, и второто е персоналният състав, така че работим и по двете. Министри като министри от ГЕРБ няма да има, гледаме за експерти", заяви още акад. Денков.

"Повтаря се лъжа, че са били обсъждани съкращения и замени на директори на училища, това нещо не е вярно. Преговорите с ГЕРБ продължават, има напредък", уточни акад. Денков и посочи: "Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ не е вярна. Търсим експерт, специалист, неполитическо лице". Той обясни, че се търси подкрепа от ДПС за конституционната реформа, но не са говорили за кабинет.

 

Относно възможността да има компромис Асен Василев да не бъде финансов министър, акад. Денков уточни, че "зависи от гледната точка".

Ключова фигура отказва да е министър в кабинета на ПП-ДБ, Асен Василев в истерия тропа по масата

"От гледна точка на бюджета по-добър експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам. Няма индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат, напротив, той ще бъде нормален", каза още мандатоносителят.

"Предстои ни подготовката и на новия бюджет. Аз и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите, че отношението към администрацията ще бъде такова, каквото се изисква по закон", подчерта акад. Денков. Относно това дали ГЕРБ предлагат кандидатури за министерски позиции акад. Денков отговори положително, като обясни, че с Мария Габриел се обсъждат различни варианти. "Това, което се пише, че ще е 50/50, са дизайни, които не отговарят на истината", отбеляза акад. Денков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че те не са предлагали експерти.

"Още преди изброите казах, че най-доброто е експертно широко правителство, ако не стане между първите две партии. Мария Габриел и Денков водят преговори, мисля че са много близко до взимане на решения, но все пак докато всичко не договорят, нищо не е договорено", заяви Борисов.

"Ние не сме предложили експерти. Партията на ПП искат сами да си носят отговорност с политически лица, ние с ДБ отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право. Нека всички да предложат експерти", каза още Борисов.

Интригата се заплита: Лъснаха имената на всички министри от правителството на акад. Денков, но...

В четвъртък номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков и Мария Габриел продължиха разговорите. В тях от страна на ПП-ДБ се включиха Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, а от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

"Трябва да завърши процесът. Имаме напредък днес. Имайте още малко търпение, напредваме", коментира номинираният за премиер акад. Николай Денков след срещата между преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук