Уволниха ръководителя на "Укренерго" - електропреносната мрежа на Украйна, предават световните агенции.

Володимир Кудрицки е бил освободен с 4 гласа "за" срещу 2 гласа "против" от Надзорния съвет на компанията на основание неспособност да защити енергийните съоръжения.

Той ще бъде заменен на поста от Алексий Брехт.

Решението е взето миналата седмица

Решението е взето след среща миналата седмица на президента Володимир Зеленски и високопоставени военни, посветена на вълната от руски атаки срещу енергийни цели. На нея присъства и министърът на енергетиката Херман Халущенко.

Преди срещата на борда украински медии публикуваха писмо от западни организации, активни в Украйна, включително Европейския съюз, изразяващи "дълбока загриженост" до премиера Денис Шмигал относно съобщенията за предстоящото уволнение на Кудрицки.

"Подобно събитие може да застраши нашата колективна способност да подкрепяме "Укренерго" и други приоритетни мерки за жизненоважната енергийна сигурност на Украйна", се посочва в писмото.

Ярослав Железняк, опозиционен член на парламента, прогнозира, че международната реакция ще бъде "бърза и доста болезнена".

Версиите за уволнението са свързани с неизпълнени ангажименти

Украинските медии предполагат, че основната причина за уволнението е неспособността на компанията да осигури подходяща защита за енергийните обекти и нередности при възлагането на договори.

Вестник "Икономична правда" цитира анонимни правителствени източници, според които Кудрицки, който е ръководител на компанията от 2020 г., не е изпълнил решенията, взети на предишни срещи на военното командване.

За две години и половина война Русия отдели значителни ресурси, за да атакува и извади от строя ключови украински енергийни цели. През изминалата седмица силите на Москва предприеха нова вълна от атаки.