„Законът не позволява това нещо и аз бих го нарекъл Денят на престъпното безумие 2. Настоящата изпълнителна власт иска да направи същото с прокурорите – да им нареди кой да бъде арестуван. Ако в тази война победи изпълнителната власт, държавата ще загуби. Това е страшно и чудовищно“.

За това предупреди заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред БНТ във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и ПР на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Денят на престъпното безумие е бил, по неговите думи, когато българският цар Фердинанд I задно с военното ръководство, без знанието на парламента, започва военни действия срещу скорошните съюзници на България. 

По думите му в разпита на премиера Кирил Петков не се видя нещо, което е доказателства по делото. Според Тодоров управляващите използвали европейския главен прокурор Лаура Кьовеши като политическа цел.

Той обясни, че с акцията управляващите целели две неща – да накажат и да упражнят репресия по някакъв начин към своя политически противник и да дискредитират българската прокуратура на принципа „ние ги хващаме, те ги пускат“.

Нещата, които се случват са страшни и показват, че изпълнителната власт се опитва да изземва правомощията на единствения конституционен орган, който може да прави досъдебно производство и да повдига обвинения. Следващата стъпка е да започне да издава присъди, отбеляза Тодоров.  

Премиерът и вътрешният министър вече са свидетели , те нямат право да се запознават с материали, подчерта още той.

Според него с ареста на Борисов има нарушаване на държавността в България.

Разследването на престъпления е изключително сложен процес и хората не го разбират,  а те искат зрелища, отбеляза Тодоров и добави, че справедливост не се получава чрез незаконосъобразни действия. Ясен Тодоров поясни, че процедурите са много тежко опорочени. Ако има извършено престъпление е било редно да докладват в СГП и прокурорът да образува досъдебно производство, заключи Ясен Тодоров.