Секретарят на парламентарната група на БСП Явор Божанков зададе въпрос на министъра на културата Атанас Атанасов във връзка с 3-вековен мост над р. Белица в гр. Дебелец.

„Става въпрос и за културното, архитектурно историческо наследство във Велико Търново, което неведнъж е страдало от действията на общината“, заяви Божанков по време на парламентарен контрол в Народното събрание.

„От публикация в социалните мрежи кметът на Велико Търново заявява, че засегнатият от наводненията преди няколко години мост е реставриран. Според Даниел Панов каменното съоръжение е на повече от 3 века и е възстановено с материали и по начин, които запазват автентичността му“, посочи той като добави, че от снимките се вижда, че този красив, старинен каменен мост, е възстановен „с нещо като плочки за баня, той изглежда безумно, грозно отвратително, изглежда абсолютно неприемливо“, заяви Божанков.

Той изрази надежда, че Министерството на културата може да вземе отношение и ще го направи. „Въпросът ми е при одобряване на проекта и извършване на ремонта спазени ли са всички законови изисквания и опазила ли е община Велико Търново архитектурното и културно наследство и възложени ли са подходящи материали при ремонта на съоръжението?“, попита Божанков министъра на културата. 

По думите на народния представител от левицата мостът го е имало много преди нас, ще го има и след нас.

„Това е наследство, което оставяме на децата си, той е ценен за поколения преди и след нас. Абсолютно недопустимо е това, което прави община Велико Търново, още по-странно е, че тя се хвали  с това. Недопустимо е в 21 век това да се случва с нашето културно архитектурно наследство“, категоричен бе Божанков.