Президентът Румен Радев кацна в Малта. Кадри от пристигането му се появиха на профила му в социалната мрежа Фейсбук.
Той ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет. Двете работни сесии на срещата на най-високо равнище в Европейския съюз ще бъдат посветени на миграционния натиск към Европа и на Брекзит. 

Неформалното заседание на Европейския съвет в Малта започна. Това съобщи в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев и пусна кратко видео от пристигането си на неофициалната среща на върха на Европейския съвет. Тя се провежда в Малта, която от 1 януари председателства съвета. 

Президентът бе посрещнат от малтийския премиер Джоузеф Мускат, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. От кадрите прави впечатление, че Туск и Юнкер посрещат Румен Радев като стар приятел. Туск дори обяснява нещо на Мускат, докато приятелски си стиска ръцете с българския държавен глава. 

Европейските лидери се срещат в столицата Валета, за да обсъдят миграционния натиск и бъдещето на Европа след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. 

Очаква се лидерите да дадат политическа подкрепа за поредица от нови мерки за спиране на потока от мигранти от бреговете на Либия към Италия.