В днешна статия интернет изданието ЮроАктив се позовава на анонимни източници, според които бившият председател на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу лобирал за номинацията на Георгиева за генерален секретар на ООН по време на среща в Дрезден на т.нар. Билдърбъргска група от влиятелни политици и хора от бизнеса. Това според говорителя на комисията Мина Андреева са „конспиративни теории“.
ЕК определи като „конспиративни теории“ твърденията, че Жозе Мануел Барозу лобирал за номинирането на Кристалина Георгиева за следващ генерален секретар на ООН.
 
„Мога да потвърдя, че наистина председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Кристалина Георгиева са обсъдили „възможността такъв въпрос да изникне”, заяви на пресконференция говорителят на комисията Мина Андреева.
 
„Доколкото знам, Георгиева е много заета с прекрасната работа, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси. Четем статиите в пресата, но не е работа на комисията да коментира конспиративни теории или витаещи слухове. Говоря за слуховете, че Георгиева и бившият председател на ЕК Жозе Барозу пътуват насам-натам и лобират. За мен това са слухове”, добави Андреева.
 
Както БЛИЦ съобщи, официално България номинира за кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, която сега е втори мандат шеф на ЮНЕСКО.