Евродепутатът Радан Кънев публикува 6 точки, с които разбива БРИКС. 

"БРИКС като икономическа, политическа или геостратегическа алтернатива на членството на България в ЕС и НАТО не съществува", пише Кънев във фейсбук.

Ето и цялата му публикация:

"1) Нека започнем с основното - няма такова нещо като БРИКС. Не съществува в международноправния мир. Според официалния сайт на "организацията", на езика на държавата-инициатор*, "БРИКС - неформальная группа государств" - "неформална група държави".

И действително е така:

2) БРИКС не е съюз за свободна търговия. Дори на двустранна основа, между държавите от "неформалната група" няма споразумения за свободна търговия. Прочее, няма да има скоро. А камо ли общо търговско споразумение, както в ранните Европейски икономически общности (ЕИО).

Членството в БРИКС, следователно, не дава никому никакви отворени пазари. Отделна тема е, че от всички пазари на неформалната група, интерес представлява единствено китайският. И всички членки на това се надяват - напразно - на привилегирован достъп до китайския пазар.

3) БРИКС не е съюз за взаимопомощ. Нито една бедна държава, влязла в БРИКС, няма достъп до някакво улеснено инвестиционно финансиране, камо ли безплатни фондове, подобни на средствата от кохезионния бюджет (и други бюджети) на ЕС.

Отново всички членки са се обърнали към Китай с надеждата членството в неформалната група да им помогне да получат китайски инвестиции.

В това отношение, шансът им е равен на този на държавите, които не членуват в БРИКС (например Мозамбик, Боливия, Казахстан или Судан, които не членуват в БРИКС, имат повече китайски инвестиции от Бразилия и Етиопия) , и условията са същите.

А те са кошмарни, по същността си колонизаторски, в много отношения по-лоши от условията, предлагани от "империалистическите" колониални сили през XIX и първата половина на XX век.

И както и тогава, много от тези общества, които се надяват на тези инвестиции, просто нямат друг избор. Те са жертва на собствената си слабост и доброволни жертви на "експлоатацията" на доминираща икономическа сила.

4) БРИКС има, обаче, своя банка. Новата банка за развитие - New Development Bank (на снимката), със седалище - надявам се няма изненадани - в Шанхай.

Интересно е обаче има ли тази банка дейност. Всъщност, няма. Тя е пуснала 3-4 емисии ценни книжа на борсите в - познайте - Шанхай, като средният размер на емисията е около 3 млрд юана, или под 400 милиона евро.

За сравнение - това е сумата, която България получава безвъзмездно само по последната глава на ПВУ - RePowerEU. Ако искаме да ги получим де, но това е отделна тема.

Официални данни за активите на NDB сякаш няма, по неофициални са общо около 15 млрд долара, т.е. по-малко от средствата, които България получава от ЕС безвъзмездно в рамките на един многогодишен бюджет за периода 2021-27г. Ако искаме да ги получим де, но това е отделна тема.

5) БРИКС, противно на десетките периодични новини, няма обща валута. Неформалната група е "учредена" (неформалните неща не се учредяват, но да не издребняваме) през 2009 г., от тогава е и първото обещание за обща валута. Реални стъпки в тази посока не са предприети, и не се очертава да бъдат.

Нещо повече - БРИКС е далеч от решението да използва китайския юан като резервна валута вместо американския долар, макар във вътрешните двустранни отношения да има стъпки в тази посока. Сигурно е, обаче, че поне Индия никога няма да приеме да търгува в китайска валута...

6) БРИКС, като споменахме Индия и Китай, със сигурност не е и няма да бъде политически съюз.

В неформалната група членуват eдна тоталитарна комунистическа суперсила (Китай), една залязваща еднолична диктатура с тоталитарен имперски уклон (Русия), две огромни демокрации (Бразилия и Индия), едната (Индия) с начало на авторитарни тенденции, и една дисфункционална държава на ръба на анархия (ЮАР).

Нови членки (каквото и да значи членството в неформална група) са една терористична тоталитарна шиитска теокрация (Иран), една сунитска военна диктатура (Египет), една федерация на сунитски абсолютни монархии (ОАЕ), както и една африканска демокрация в състояние на постоянна гражданска война и крайна бедност (Етиопия).

Саудитска Арабия отложи "членството" си, което не е учудващо, предвид че Иран и Саудитска Арабия са де факто в състояние на война и спонсорират няколко прокси конфликта в Близкия Изток. Между Иран и ОАЕ не е много различно...

По-важното е, че между двете основни икономически сили - Китай и Индия, съществуват десетилетни и непреодолими геополитически противоречия...

Разбира се, всяка от тези държави има своите причини - много различни за различните държави - да декларира участие в "неформалната група". И за много от тях, това участие вероятно носи определени икономически и политически ползи.

Конкретно в Индия, дебатът дали страната има изобщо някаква полза от БРИКС, е доста активен. Но Индия е все пак свободна държава, което не се отнася за повечето от останалите...

Накратко - БРИКС като икономическа, политическа или геостратегическа алтернатива на членството на България в ЕС и НАТО не съществува.

Идеята за някакъв блок, обединяващ близо половината население на планетата и над четвърт от икономиката, е илюзорна. Такъв блок просто няма, друга тема е, че ако имаше, членството в него вероятно щеше да е доста опасно.

Но поне засега, става дума за нелошо международно пропагандно усилие, в което няколко големи държави и една икономическа суперсила преследват собствени, несъгласувани и в общия случай - неприоритетни за съответната държава - интереси.
*Парадоксално, идеята за тогавашния #BRICS, всъщност BRIC без Южна Африка, е на американец, директор на Goldman Sachs, а първата среща на държавите е в ... Ню Йорк..."