Имоти на университети, училища, болници, читалища и музеи да не могат да бъдат реституирани. Там, където пък вече е върната земя или на просветен или здравен обект, ще се забрани промяната на предназначението й без изричното съгласие на държавната власт.
Промените щели да са част от проектозакона за изменение на Закона за устройство на територията, който влизал утре в Министерски съвет, съобщава столичен вестник. "Смятам, че частната собственост е движеща сила на всяка икономика, но в крайна сметка тя винаги има някакви ограничения", каза просветният министър Даниел Вълчев.
В проектозакона се предвижда още собствениците на имоти в Студентски град , които не са заявили до сега претенции, да бъдат компенсирани с други терени. Те обаче не са повече от 1-2 сто. Ще бъдат спрени обаче процедурите за имотите, които са върнати , а собствениците им искат да строят. Такъв е случаят с възстановен терен пред входа на УНСС, където реститут иска да строи заведения. С вече изградените обекти обаче нищо не можело да се направи.
Приятели и близки на убития студент Стоян Баталов внесоха вчера подписка в Министерския съвет. Те са събрали 27 505  парафа и насотяват за прозрачен съдебен процес. В петък студентите отново организират протестно шествие срещу насилието. /БЛИЦ