Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова в парламента опозицията да се зарадва получената дата за началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.
 
„Процесът на мониторинг започва на 17 юли. Това доказва, че има дата. За това работеше и предходното правителство. Датата е честно отношение. Нека заедно й се зарадваме“, призова Заев, цитиран от македонските медии.
 
 
Македонският премиер заяви, още че опозицията ще се пукне от яд, че не е решила спора за името с Гърция, докато е била на власт и че не е вкарала Македония в ЕС и НАТО. Заев е уверен, че всичко, което е направил е било в интерес на гражданите и бъдещето на страната.
 
Думите на Заев бяха в отговор на заявлението на депутата от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Кръсто Йовановски, който определи премиера и депутатите от управляващата коалиция като предатели.
 
„Вие намерихте да говорите за патриотизъм и неморални постъпки. Вземахте пари от мен за хазарт, а днес говорите за патриотизъм. Вие, които задължихте Македония с 5 милиарда евро. Цялата ваша нищожност показва какъв характер сте. Вие, които съсипахте Македония, ще говорите за ценности и държавност. С всички аморални аспекти вие дръзвате да говорите нелепици и да обиждате. Независимо какъв актьор сте, това не ви дава правото да говорите такива неща. Вие инжектирате омраза в народа“, заяви Заев.