Екатерина Захариева предава поста на външен министър  Светлан Стоев по време на официална церемония в сградата на МВнР, предаде Novini.bg.

Радвам се за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата. Това каза министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева на церемония по предаване на поста на служебния министър на външните работи Светлан Стоев 

„Светлан Стоев беше директор на Държавния протокол в най-отговорните и чажни председателства на България досега.

Благодарение на него и неговия екип за Българското председателство се говори до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави. Благодаря за съвместната работа през тези 4 години“, посочи Захариева.

„Важен е изборът и много се радвам за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата.

Тя е голяма, отговорна и по врем на избори поема голяма тежест за това изборите в чужбина да се организират добре и без сътресения. Пожелавам му успех“, заяви тя.

„Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева.

Двамата прочетоха обща декларация против насилието в Близкия изток.  

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим, настояваме за незабавно деескалиране. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев при приемането на поста от министъра на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

„Това общо изявление, което ще направим от името на двамата външни министри на външните работи показва и линията на приемственост в българката външна политика не само за този специфичен въпрос, но и по отношение на другите външнополитически приоритети“, посочи той.

„България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и палестинските територии, която допълнително засилва напрежението особено в и около и в Йерусалим.

Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно“, заяви той.

„Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение.

Дълбоко съжаляваме за всеки един загубен живот и изказваме искрените си съболезнования на семействата на жертвите, в това число и деца, и на пострадалите, на които желаем бързо оздравяване и възстановяване. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум“, допълни той.

В началото на словото си Захариева посочи, че наследникът ѝ е човек с голям опит в международните отношения и човек, който познава достатъчно добре системата, за да се справи с отговорните предизвикателства, които го очакват, акцентирайки най-вече върху организацията за изборите в чужбина.

За мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си в последните четири години. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива за Западните Балкани.

По време на Европейското председателство България в мое лице представляваше ЕС в редица международни формати. Българските дипломация, администрация и бизнес доказаха, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики и да постигаме съгласие по трудни за решаване в ЕС въпроси. Убедена съм, че българските граждани тепърва ще виждат ползите, заяви Екатерина Захариева.

"С модернизацията на армията демонстрирахме, че сме надежден член на НАТО. Никога не съм се колебала да изразя националните интереси на България, когато са били нарушавани. Защото няма нищо по-важно от националния интерес на България. Успяхме да реализираме страшно много посещения на много външни министри, които никога не бяха идвали у нас на посещение, като например външния министър на Индия, както и министри от Северна Африка", припомни още тя.

"МВнР бе 24/7 в служба на българските граждани в чужбина в най-тежките месеци на пандемията. Имахме четири или пет телефонни линии и в първите дни се приемаха около 10 000 обаждания на ден. Не забравихме и големите общности в чужбина. Щастлива съм, че отмина времето, когато МВнР закриваше емисии и започна да открива такива. В Рияд и Абу Даби открихме две посолства', посочи Захариева.

По отношение на Република Северна Македония тя подчерта, че са спекулации твърденията, че служебният кабинет ще промени позицията на България по адрес на Скопие.

Винаги сме били искрен приятел, ние искаме Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане на цената на българския национален интерес.

България има много ясна позиция по тази тема. Имаме много ясен план и много ясни условия, договорите трябва да се спазват, особено договорите между държави. Убедена съм и се надявам, че и служебното правителство ще продължи да следва дългогодишната политика на приятелство, но и с ясни условия, обясни в заключение Екатерина Захариева.

Както е известно, с указ от днес на президента Радев новото служебно правителство встъпва в длъжност, с което официално приключи управлението на третия кабинета "Борисов".

По думите на държавния глава целта на служебното правителство е да направи първата крачка към укрепването на държавността и да даде увереност на българите, че страната може да се управлява честно и прозрачно.