Много неща се чуха, заяви се, че прокуратурата действа политически. Не мисля, че е така. Процесът върви. Очакваме от “Обединени патриоти” да предложат нов министър. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред "Дарик" радио.

„Много отдавна не съм наблюдавала сектора на околната среда и водите. Направиха се сериозни стъпки. Окрупняването на сектора беше много важно. Много кметове отказаха да се включват в Асоциацията за водите. Ако няма асоциация, няма и европейско финансиране за водните цикли“, каза още Захариева.

Припомняме, че вчера от прокуратурата съобщиха, че Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София.

Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане. Нено Димов беше единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.

Външният министър разкри и приетите решение от Съвета на външните министри на ЕС. 

"България и ЕС не дават оценка на убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. Трябва да се намали напрежението", каза още тя и допълни, че трябва да се мисли в дългосрочен план. Захариева попита и какво ще стане, ако ядреното споразумение се провали. 

"Европейският съюз иска запазване на ядрената сделка", коментира Захариева. 

"Същевременно позицията на ЕС е да се запазят стабилни връзки със САЩ, но има различия по подхода, как точно да бъде накаран Иран да се съобразява с международната общност. НАТО и САЩ трябва да останат в Ирак", каза външният министър.