Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев поиска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов заради изключително високата обществена опасност на извършеното престъпление.

Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Прокуратурата извежда обвинението за умисъл от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към две дружества. 

Според прокурор Ангел Кънев Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества, съобщава БНР. 

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена", а за графиците за водоползване от язовира е отговарял заместник-министърът Красимир Живков. 

Нено Димов беше задържан първо за 24 часа, а след това и с прокурорско постановление в четвъртък.

Според прокурор Кънев - на свобода той може да попречи на разследването. Напротив - смята адвокат Лулчева - такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му.

Специализираният наказателен съд заседава по искането на прокуратурата, но е възможно, заради многото томове доказателства, защитата на Димов, а и той самият да поискат време, за да се запознаят с тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ