Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работата си на 15-16 октомври след една година прекъсване. България подкрепя евроатлантическия път на Северна Македония, но само ако изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева с външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи.

Германското председателство на Съвета на ЕС цели започване на преговори със Скопие до средата на декември, но България има право на блокиращ глас.

Общата ни история не трябва да ни разделя, а да бъде основен стимул за още по-близките и приятелски отношения, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи. Мисля, че бъдеще, изградено на взаимно доверие и спазване на поетите ангажименти, е от полза и за двете страни, посочи тя.



Захариева отбеляза, че България винаги е подкрепяла Република Северна Македония по европейския й път и припомни, че именно България е била държавата, която за първи път от 15 години по време на първото си председателство на Съвета на ЕС е поставила темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани като основна тема в европейската политика.

Мисля,че никой няма да оспори фактът, че положените сериозни усилия дават резултат, коментира външният ни министър и допълни, че вече поредица председателства след нашето поставят като основен фокус еврпопейската перспектива на Западните Балкани.

Захариева подчерта, че пътят към членство в ЕС не е мигновен, а е свързан с много реформи и зависи от индивидуалните заслуги и стриктното изпълнение на установените критерии.

По никакъв начин не ми се иска създаването на настроения в публичното и медийното пространство да пречи на духа на истинско приятелство, коментира Захариева. Тя посочи, че двете исторически комисии след близо година прекъсване ще се съберат следващата седмица и изрази надежда да се навакса липсата на работа колкото е възможно по-скоро.

Имаше конструктивен диалог в работата им в началото, но се надявам да им създадем среда да се върнат към конструктивния дух, допълни външният ни министър.

Тя отбеляза, че има много работа за вършене и в другите сектори - в икономиката, в енергетиката, в образованието, културата, в транспорта и инфраструктурата.

Тема на днешната среща е било и съвместното председателство на Берлинския процес. Захариева изрази убеденост, че на срещата на върха следващия месец отново ЕС ще даде много силен знак за подкрепа на страните от Западните Балкани, предаде БТА.

В отговор на въпрос Захариева посочи, че България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Затова е напълно неуместно да се внушават тези в обратната посока, отбеляза тя.

Сега е необходимо както България е признала съвременните реалности, от страна на Република Северна Македония да се признаят историческите реалности, коментира Захариева.

България не иска нищо повече, освен да се изпълнява записаното по договора, нямаме никакви нови претенции, заяви външният ни министър.

Апелирам и към медиите, и към обществеността, да не се опитват да създават внушения и проблеми, там където ги няма, това са подходи, с които трябва да скъсаме, и да използваме общото минало като мост, а не като нещо, което ни разделя, каза Захариева.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи отбеляза, че са стабилни приятелските отношения между двете държави.

Днес разговаряхме по всички теми отворено, нещо, което смятам да продължи и в бъдеще, коментира той. Ние имаме договор, който дефинира рамката, имаме и воля за приятелство между двете държави, заяви министър Османи.

Той отбеляза необходимостта да се оформят още повече мостове за комуникация. Ще разговаряме отворено, работим за бъдещето на поколенията, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония.