Бих нарекъл наглост БСП да говори за европейски проекти и европейско финансиране, камо ли по темата за пътища и магистрали. Това каза пред журналисти в Ловеч зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод твърдението на БСП, че проверката на пътищата от Европейската сметна палата е европейски шамар за ГЕРБ, предаде агенция „Фокус“.

„Одитът на автомагистралите от Европейската сметна палата е регулярен. Проверява се не само на конкретна страна членка, а се проверява и самата дейност на ЕК по отношение на ангажиментите и изпълнение на планираното, които са заложени за изграждане на паневропейските транспортни коридори. Които ние не само спазваме, но и изпълняваме като страна членка“, обяви Нанков.

„Одитът ще трае до 2020 г. – за какви шамари говори Свиленски“, коментира той. „Знаем коя магистрала построиха те - предизборно откриваха недовършената „Люлин“, най-скъпата магистрала, по 8 млн. евро на км. възложена. Та трябваше след 2009 г. след тях да се оправя в не малка част от порочните й процедури и изпълнения с укрепване на свлачища и така нататък“, посочи Николай Нанков.

„Отново по време на БСП е построена най-дефектната част от магистрала – частта, за която БСП днес коментират, че е нагъната като юфка. Става дума за „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан. За този участък понастоящем трябват 120 млн. минимум, за да се оправят бакиите, които БСП съчиниха“, заяви зам.- министърът.

„Това е регулярен одит, който се извършва още в Испания, Полша и Чехия. Не е по сигнал, не е нарочен. Знам, че БСП са уникални експерти, имат огромно самочувствие като такива и политици, но убеден съм, че Европейската сметна палата не се е самосезирала по сигнали на Йончева и Свиленски да направи одит по отношение строителството на пътища“, каза още Нанков.