Предвиждаме приемът за медицински сестри да бъде увеличен със 150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде агенция „Фокус“.

„Целта на срещата с протестиращите медицински сестри е поетият от мен ангажименти на 1 март. Аз обещах на този ден да им представя информация и анализ, който сме направили на база от получените материали от РЗИ от болниците в цялата страна“, обясни Ананиев.

Той смята, че е необходимо анализът да бъде разширен не само за възнагражденията, но и да включва човешкият ресурс, който обслужва лечебните заведения. „Анализът показва, че наистина имаме проблем със сестрите. На базата на данните от 2015, 2016 г., 2017 г. в България има около 420 сестри на 100 хил. души население. Ние сме на пред последно място, след нас са само Гърция“, обясни той.

По думите му средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души население. "Направихме първи стъпки. На първо място заедно с министъра на образованието и науката е предвидено да бъде увеличен приемът на сестрите с 150 души и това да бъде трайна тенденция за напред. Освен това, държавата ще поеме изплащането на стипендиите по специалност обща медицина, педиатри“, отбеляза той, като припомни, че досега медиците са си заплащали обучението и са нямали интерес към тях.