Министерството на земеделието ще направи всичко възможно, за да предотврати инциденти при гасенето на пожари. Това заяви ресорният министър проф. Христо Бозуков тази сутрин в ефира на Нова тв.

Припомняме, че вчера загинаха двама горски служители, участвали в борбата с огнената стихия край Сандански.

„В задълженията на служителите, като добри стопани, влиза това да се грижат за опазването на горите. Не знам някой да се е противопоставил на участие в тези мероприятия. Те имат оборудване и практика”, каза проф. Бозуков.

Той уточни, че горските служители са оборудвани с високопроходими автомобили за първа реакция, но тяхното задължение не е да участват директно в работата на пожарникарите, а да ги подпомагат. Затова нямат и специализираната екипировка на огнеборците.

За да се предотврати възникването на пожари, Министерството на земеделието предприема и мерки: „Съвместно с ДФ „Земеделие” предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата. Пашуването няма да спира. За един период от две седмици ще наложим забрана за действия в пасища и ливади”, уточни проф. Бозуков. 

Министърът допълни, че ще се извършват проверки, но няма да се налагат санкции за необработката на тези терени. Глоби обаче ще има за горене на стърнища, което е напълно забранено.

„Все още има хора, които в нощните часове запалват стърнищата си и след това викат пожарната за протокол, че неизвестни са ги запалили. Мисля, че нашите земеделски стопани трябва да проявят по-голяма отговорност”, призова проф. Бозуков.