"Уважаеми социалисти и антифашисти, със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е проспан от българската десница, която е готова да се фашизира, но не и демократизира. Аз ще изразя дълбокото си съжаление от факта, че десетки и стотици посещения на народните представители в храма на световната демокрация в САЩ не помогнаха да разбрете както е демократично управление. Нито оправдахте принципите нито разбрахте защо сте ходили до там. САЩ е демократична страна, която е възведена в култ." Така започна изказването си от трибуната на НС депутатът и заместник-председател на парламента Валери Жаблянов.
"Вие за десетки години демократични обучения в килийните училища на либералните институти не достигнахте до сърцата на хората. Няма да говоря за вашите конгнитивни дефицити. Аз ще кажа няколко думи по казуса и правата, които си присвоявате. Съобразец на политически произвол и политическо слабоумие. За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един  член от правилника на народното събрание, който да касае отстраняването на председателя или заместник-председателите", обясни Жаблянов. 

"Всеки народен представител и български гражданин има право да се изкаже по договорите, които се подписват. Вие не разбирате демокрацията, защото хващате Това отзад не е политбюро или националният комитет или националният орган на комунистическата партия, Това е демократичен орган. Аз съм представител на БСП и съм застанал на трибуната с нейната платформа, а не с вашата, разбрахте ли?! Не можете да ми търсите сметка", категоричен е депутатът на БСП и продължи да обсъжда мотивите на ГЕРБ за искането на оставката му. 

"Въпросът за първи февруари е смешен. Призовах да се почетат всички жертви на насилието в България. Третият ви мотив е смехотворен. С подобни мотиви дори народният съд не е работил. Обърнете вниманието на този интелект, който е писал, че Жаблянов свързва декларацията. Как се свързва? По жицата", пита той. 

Жаблянов извади протоколи от НС и започна да диктува дословно думи на Богдан Филов и каза, че няма какво да се добави повече. 

"Кои са онези, които са се изправили пред народния съд? Съжалявам за тази ярост, която беше излята тази седмица. Въпросът за историческата истина трябва да бъде решен и ние не крием илюзии. Позициите са ясни, жертвите са факт, а паметниците полуразрушени събират на 2 юни народа. Под тези паметници има кости, оставени от палачи. Никаква демокрация не защитавате. Управлявате пряко волята на народа и ще заплатите за това. Оценката за Луков марш е страхливо изразена от министъра, а председателят на Народното събрание оглуши с отсъствието си, защото не може да признае, че Луков марш е нацистка проява, обърна се към Караянчева той. 

"Спрете този позор за България. Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти, заради гузната ви историческа съвест. Вие не сте партия на 10 години. Някой спомена, че е бил избит елитът на България, със сигурност във всяко правосъдие има грешки. Има и грешки, които граничат с престъпление. Има всички онези неща, които дават възможност днес да се говори за жертви, които са осъдени несправедливо. Ние при никакви условия не трябва да се връщаме към тези времена и за това през 90-те години БСП постави въпроса за национално помирение", продължи изказването си Жаблянов. 

"Престъпленията към българския народ не могат да имат давност. Безгрешни ли сте, дами и господа? Вече 10 години управлявате и никога не сте се извинявали за грешките си. Искам да се обърна към другите политически партии в Народното събрание, освен тези на ДПС, чието отсъствие уважавам, но не можеш да отсъстваш по време на взимане на демократично решение и да обясняваш колко обичаш демокрацията", каза още той. 

От мястото си се провикна Владимир Тошев от ГЕРБ и Жаблянов пожела да му се извини или да напусне залата, а Караянчева го прекъсна, като обясни, че тя ще прецени. "Лошото е, че преценките ви са неверни", сряза я Жаблянов и слезе от трибуната.  

Припомняме, че малко преди Жаблянов да излезе на трибуната, Данаил Кирилов от ГЕРБ изкара всички мотиви за искането на оставката му като заместник-председател на Народното събрание, а ДПС обявиха как ще гласуват.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!