Дебатите за гласуването на Изборния кодекс предизвикаха жесток скандал в парламента в Деня на любовта и виното. Депутатите от БСП нападнаха управляващите, че Изборният кодекс се предлага на тъмно.

Крум Зарков излезе пръв на трибуната от опозицията обърна внимание, че заседанието на Правна комисия е прекъснато тази нощ в 00.30 часа.

„Днес вие много от вас ще натиснете копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които днес в този момент не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг, единственото учудващо е, че все още има 8%, които вярват“, допълни Зарков.

„Предлага ни се да гласува на тъмно. Вие гласувате на тъмно. Гласувате неща, които не познавате. Не знаете нито защо се правят, нито до какво ще доведат. Гласувате го по инерция и сте принудени да го направите. Дори и ние не знаем какво пише в доклада, тъй като много от текстовете, които сега ще разглеждаме бяха взети по принцип и за дообработка. Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза Зарков.Той обърна внимание, че повечето предложения за промени са направени между първо и второ четене.

„Многократно сме критикували начина на работа на Народното събрание, но това, което се случи снощи и се случва днес, минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани? Сигурен съм, че по-голямата част от хората не могат да си отговорят на въпроса защо, с каква цел“, допълни още Зарков.

След Зарков на трибуната се качи младият депутат от БСП Явор Божанков. „Това, което се случи снощи в Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес. Нищо по-малко, колкото и да твърдите обратното. Вие поставихте на тест българското общество и го предизвикахте и да покаже има ли то съпротивителни сили да се надигне срещу тиранията или е поставено тотално на колене. В 00.00 ч. през нощта председателят на Правна комисия на коляно преценява кои актове в изборния процес българските граждани ще могат да обжалват и кои - няма. От 48 акта, останаха 11. Тогава г-н Кирилов полузаспал започна да преценява кои са важни и кои не са“, каза още Божанков.

По думите му така се пишат закони, така се отнемат демократични права пред затворените очи на българския народ през 00.00 през нощта.

„Ритуално г-н Кирилов заклахте преференциалния вот по предложението на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот или си с българския народ или си предател и си против него. Средно положение няма – или сте във властта или сте извън нея“, каза Божанков с доста повишен тон.

"Абе, малък комсомолец, не ми заеквай. Никой на тия години не може да ми вика. Не съм живял 68 години, едно малко дете да ми вика "шайка" на мен. Нито един човек, който е дошъл тук не заслужава такова отношение. Това да не ти е комсомолска среща", изригна Рашидов. Божанков поиска да се качи на трибуната и се извини на депутатите от ГЕРБ за думите си. 

"Поднасям своето извинение към вас, тъй като използвах думи, които не са част от моя речник", каза Божанков.  
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ