Премиерът Зоран Заев очаква София да подкрепи началото на преговорите за присъединяване на страната ни към ЕС, което също е и задължение, съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
 
„Българският и македонският народ са приятелски народи. Ние политиците трябва да им служим. Вярвам, че България ще подкрепи получаването на дата за началото на преговорите за Република Северна Македиония с ЕС - толкова дългоочаквано решение вече 15 години.
 
Това също е задължение според Договора, който имаме, за което трябва да се погрижат и двете страни. Щастлив съм, че постигнахме този Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Той обхвана важни глави (в нашите двустранни отношения) досега.
 
Вероятно сме спрели на не толкова лесна глава, която трябва да разрешим чрез комисии, създадени от двете страни.
 
Ние възнамеряваме да продължим да решаваме проблемите и да намерим начин, по който и двете страни, и двата народа да излязат победители”, заяви Заев на пресконференция след церемонията по връчването на наградите на „11 октомври“ в парламента, цитиран от „Фокус”.
 
Според него идентичността не е проблем, който може да се договоря през 21 век и България разбира това.
 
„Идентичността не е въпрос, който се договаря през 21 век. Съвременна европейска България, аз вярвам, че разбира това. Вярвам, че чрез решаването и прилагането на Договора с Република България ще намерим решенията и на тези въпроси, защото идентичността е усещане. Те го признават.
 
Премиерът Борисов, който е европейски политик и който на една от нашите пресконференции в София, но също и тук (в Скопие) говори за „македонски народ“, защото през 21-ви век наистина не е възможно ограничаване на усещането за идентичност.
 
Със сигурност нетърпеливи за по-бързо решение на всеки един от тези въпроси те поставиха тези декларативни очаквания, споразуменията трябва да имат реализация, но не трябва да бъдат пречки”, каза още Заев.
 
„Интересът на Македония да започне преговори с ЕС, добави премиерът, е не само наш интерес, но и интересът на целия регион, интересът и на България, което е гаранция за мир, стабилност, сигурност, бъдеще, икономика, сътрудничество и др. и че той вярва, че те ще се ръководят от този интерес.
 
Ще отворим главите в годините напред. Имайки предвид, че с години трябва да уреждаме Договора с България и да го прилагаме, трябва да уреждаме подробностите на Договора с Гърция и да го прилагаме.
 
Това е задължение, но също и право на двете страни, така че е логично българската страна да очаква, македонската страна очаква, гръцката страна очаква реализацията на споразуменията, защото чрез тяхното изпълнение укрепваме приятелството и създаваме условия за насърчаване на сътрудничеството”, каза Заев.
 
Според него играта на думи и формулировки в изявленията е нещо, което трябва да се има предвид, но относно причината за натиска, преди да се вземе решение, трябва да се има предвид, че България е в изборна година.
 
„Вярвам, че в бъдеще ще бъдем още по-приятелски настроени, за да изпълним задълженията на двете страни и да се подкрепяме. Очаквам България и Гърция да са авангардът в подкрепа на преговорите за присъединяване към ЕС”, подчерта премиерът.
 
В отговор на въпрос на журналист, Заев казва, че страната запазва македонския език, който е регистриран от ООН и е признат навсякъде.
 
Относно позицията на Франция Заев казва, че уважава възгледите на отделните страни и че дебатът е отворен за бъдещи методологически подходи към процеса на преговори, но не очаква той да бъде пречка за получаване на дата на преговори.
 
„Франция е голям приятел на Република Северна Македония. Според информациите, с които разполагаме се търси методология, която ще ускори преговорите, но може и да ги забавя, когато страните се провалят.
 
И това е честна позиция, защото ние не просто искаме да преговаряме, да отваряме и затваряме глави, а искаме да се трансформираме към по-добро и да станем равнопоставени във всички възможни отношения с държавите и народите от Европа.
 
Вярвам, че поради необходимостта Франция и други държави да въведат такава методология, обаче, това няма да бъде пречка за решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС.
 
Днес няма държава, която да е член на ЕС или да води преговори с ЕС, която е направила повече от Република Северна Македония, за да се вземе правилното решение за започване на преговори, заяви Заев, подчертавайки, че е оптимист и не би искал да бърза с каквито и да било изводи.