Потушен е големият пожар край кюстендилското Долно село.


Противопожарни екипи, обаче дежуриха и тази нощ. Огънат погълна стотици декари иглолиста гора, старо училище и около 15 вили и необитаеми къщи. Две жени бяха обгазени, а хората от селото все още се възстановяват от шока.

„Трябва да се помисли за селата при 40-градусова жега, едва ли има село да окосено така, както трябва, че да попречи на огъня“, заяви пред бТВ Илвана Ризовска. Старата къща и плевнята на семейство Ризовски са унищожени в пожара. Те са пристигнали на мястото малко след като огънят е избухнал. В ефира на bTV те разказаха за случилото се, намесата на пожарната и щетите от огнената стихия.

През вчерашния ден от ЧЕЗ обясниха, че техни съоръжения нямат връзка с пожара в село Долно село.

От компанията заявяват, че "не са констатирани предпоставки за възникване на пожар от съоръжения на ЧЕЗ Разпределение при огледите от екипи на компанията и органите на МВР. Посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място, а не обратното.".

"Причините за пожарите се установяват и документират от "Пожарна безопасност и защита на населението", които са единствените компетентни органи да го направят.

В хода на проверката е установено, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията на ЧЕЗ Разпределение в региона. Това сочи, че никъде по мрежата не е имало късо съединение вследствие на допир на проводници", допълват от ЧЕЗ.