Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство за това, че на 8 август 2022 г. в землището на с. Левски, общ. Панагюрище, непосредствено до главен път II-37, в посока от с. Левски към гр. Панагюрище, неизвестен извършител по непредпазливост е запалил стърнище, вследствие на което е предизвикал пожар в горския фонд – престъпление по чл. 331 ал. 2 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство се извършват множество действия по разследването – оглед на местопроизшествие, иззети са веществени доказателства и др. Предстои да бъдат назначени експертизи – пожаротехническа, оценъчна и др., както и да се установи площта на иглолистната и широколистна гора, която е изгоряла. 

Днес, 11 август 2022 г., огънят е бил локализиран. Към момента не са установени умишлени действия за предизвикване на пожара.

Първоначалният срок на разследването е двумесечен.   

От пожарната обявиха, че пожарът е локализиран. Дежурен екип от пет огнеборци и четири екипа на горското стопанство в Панагюрище обикалят целия периметър на пожара и гасят отделни локални огнища.

Пожарът гори вече четвърти ден, като едва вчера бе овладян. Следобед в района заваля и дъжд, което също помогна в борбата с огъня.