Полицията задържа петима бракониери, ловили таралежи край кърджалийското село Минзухар, за да ги сготвят и изядат, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

Глоба до 5000 лева заплашва мъжете, у които при проверката са открити 12 живи таралежа. Пред органите на реда и експерт от РИОСВ – Хасково те са признали, че ловят таралежите, за да се хранят с тях.

На жители на с. Минзухар е направило впечатление, че в понеделник вечерта непознати лица обикалят района. Хората се обадили на полицията и патрул от местния полицейски участък в Черноочене спрял автомобил за проверка с петима мъже – двама от старозагорското село Бъдеще, двама от димитровградското Ябълково и един от хасковското Клокотница. При огледа е установено, че лицата превозват 12 таралежа в зелена брезентова торба. При разпита им е установено, че ловят таралежи с помощта на обучено куче.

На петимата са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. Санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лева.

Таралежът (Erinaceus concolor) е защитен вид за България. Животните са пуснати от служителите на МВР в естествената им среда.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук