Районната прокуратура в Бургас  протестира определението на съдия Андон Вълков, с което в петък бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на 28-годишния Илко Паскалев, 24-годишния Тодор Пъчков и 27-годишния Божидар Дачев, които са обвинени в рекет и разпространение на наркотици, съобщава "Флагман".

Тримата са  принуждавали друго лице да извърши действие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди.

Флагман.бг узна че, минути преди да бъде закопчан зрелищно Илко Паскалев при акцията  на Новата поща в Бургас, той е получил отчет от 1200 лв. от Димитър Бахчеванов, с които си е платил "таксата спокойствие". Това е доказано с ултравиолетова лампа за отпечатъци.

Тормозът е осъществяван в периода от  20.12.2021 г. до 11.05.2022 г.,като деянието е извършено при условията на продължавано престъпление и при съучастие между обвиняемите.

Припомняме, че всеки от тях е имал определена роля. Илко Паскалев е бил подбудител, а Божидар и Пъчката са действали като извършители.

Според прокуратурата, Илко е бил тартора на групата. Той е принуждавал Димитър Бахчеванов да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества, като го заплашвал многократно с обезобразяване и палеж на автомобила му.

 Във внесения протест е посочено, че съдът правилно е определил, че са налице достатъчно данни за формиране на обоснован извод за осъществяване на престъпленията, за които трите лица са обвинени. Въпреки това в определението не са отчетени важни обстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите лица.

Божидар Дачев е осъждан през 2016 г. за причинена „средна“ телесна повреда. По отношение на него се води и друго досъдебно производство за осъществена принуда, с използване на нож, както и за причиняване на телесна повреда, чрез нанасяне на удари с юмруци. Факт който не е отчетен в съдебното определение. 

Тодор Пъчков пък е многократно осъждан за различни престъпления. Търпял е и ефективно наказание „лишаване от свобода“. Престъпната му деятелност е започнала още докато е бил непълнолетен, когато е осъден за осъществен грабеж. Тези характеристични данни противоречат на извод на съда, че по отношение на Пъков не е налице висока степен на лична опасност.

Възможността обвиняемият Илко Паскалев да извърши ново престъпление също е голяма. Спрямо него се води производство за лидер на ОПГ в Специализирания съд в гр. София. Периодът на неговата инкриминирана дейност по настоящото досъдебно производство е по-дълъг от този на другите обвиняеми лица, което води до извод, че той първоначално сам е извършвал престъплението.

В протеста е посочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и по друга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. С така определената мярка за неотклонение всеки от обвиняемите лесно би се сдобил с телефон и би имал възможност да осъществи контакт със свидетели, част от които са непълнолетни. Така би могъл да осъществи влияние върху тях, извършвайки престъпление срещу правосъдието.

Протестът на Районна прокуратура – Бургас трябва да бъде разгледан от компетентния за това Окръжен съд – Бургас. Съдебното заседание е насрочено за 20.05.2022 г.