Делото за стрелбата в ресторант 4you навлезе в решителната си фаза. След повече от 3 години превърналият се в съдебна сага процес е към своя финал, пише flagman.bg.

Днес делото за Организирана престъпна група (ОПГ) с лидер Божидар Кузманов-Кравата продължи с много интересно заседание, на което бяха изгледани видеозаписи от камери пред 4you.

Кадрите показваха как Димитър Желязков-Очите с две големи групи от хора влиза в пълното с посетители заведение и само секунди по-късно настава истинска суматоха.

БЛИЦ припомня, че на 8-ми юни 2016 г., около 20:45 ч., несебърският бос беше тежко ранен, а гардът му Александър Алексиев-Водолаза – убит при екшъна в ресторанта, който се намира на пъпа на Слънчев бряг.

Малко след това обвинения за ОПГ получиха Божо Кравата и още 9 души. Единствено двама от тях – Тодор Славов и Георги Иванчев все още се намират зад решетките, тъй като са с най-тежки обвинения – за умишлено убийство на Сашо Водолаза и опит за убийство на Митьо Очите.

Показаните кадри бяха от входа на дискотека Айсберг, която се намира точно срещу 4 you, като самото видео обхваща времевия период от 20:30 до 21:00 ч. на фаталния 8-ми юни.

Другият видеозапис е от камерите на близкия хотел „Джули“, на който по-ясно се виждат Митьо Очите и част от най-близкото му обкръжение на път към 4 you.

За около 15 минути на кадрите цари пълна идилия – обикалят туристи, някои бутат детски колички. Секунди след 20:46 ч. се вижда как група от мускулести мъже влиза в ресторанта.

След искане от страна на защитата съдът преброи две големи групи от хора – първата от 12-14 души и втората – с около петнайсетина мъже.

Според адвокатите на обвиняемите имало и трета група, която остава пред ресторанта. Около минута след влизането на първата група от заведението на бегом започват да излизат хора.

„Веднага влезнаха и айде! 32 човека, сигурно държат рози“, каза шеговито Божидар Кузманов.

Секунди след като част от посетители се изнасят с бърза крачка от заведението, на кадрите се виждат и влезлите малко по-рано мъже. Истинска полемика в залата предизвика дали те носят оръжия в ръцете си. Това трудно можеше да се различи заради лошото качество на видеозаписите.

„Вижда се как бягат с чанти. Разпознавам двама от хората на кадрите. Велислав, не му знам фамилията (б. р. – Велислав Попов), излиза с чантичка в ръцете. Другият е Калоян Колев. И двамата даваха показания тук “, каза Божо Кравата.

Защитата различи и как докато се изнася на бегом от ресторанта, едър мъж оставя нещо в паркирано отпред такси. На кадрите се виждат общо три жълти коли, а зад тях е Поршето на Божидар Кузманов.Такситата изчезват няколко минути след суматохата, още преди пристигането на полицията. На кадрите не се вижда жълтият автомобил, с който част от свидетелите по делото твърдят, че са откарали Димитър Желязков.

Малко повече от минута след влизането на първата група мъже Георги Иванчев пък видя как се стреля отвън към заведението. Според защитата това е Петър Иванов-Габъра, който вече бе разпитан по процеса. Той обаче твърди, че е стрелял с газов пистолет, след което е подгонен от двама полицаи.

Малко след това отвътре излиза много висок и здрав мъж, който удря с дясната си ръка по предния капак на едно от такситата, намиращо се точно пред входа на 4you, след което се връща обратно в заведението. 

В този момент адвокат Цаков поиска от съда да установи, че това е Радослав Димитров, който не е въоръжен. Според обвинението Димитров и Иванчев са излезли на бегом веднага след Митьо Очите и са стреляли по него в опит да го довършат.

Прокуратурата контрира, че не се виждат ясно и двете ръце на въпросния мъж и не може с категоричност да се твърди, че не носи оръжие. Малко по-рано обаче представителите на държавното обвинение обявиха, че влизащите големи групи мъже не носят нищо.

Адвокат Росен Петров пък различи и Иванчев, който размахвал ръце и също не бил въоръжен. Той изскача от градината на ресторанта, ръкомаха и се прибира с Радослав Димитров. И двамата поискаха да направят изявения пред съда, в които обявиха, че на въпросните кадри са именно те.

Прави впечатление, че около 10 минути след излизането на хората на бегом от 4you там няма никаква полиция. През това време от местопрестъплението се вижда как влизат и излизат различни хора. 

Малко след това се появяват 3 полицейски патрула. Дори и при наличието им във 4you влиза мъж с инвалидна количка, който секунди по-късно излиза и тръгва в неизвестна посока, като в този момент най-вероятно от ресторанта е изкаран раненият Никола Маринов-Магарето.

„Запазва ли се местопрестъплението? Вижда се как безпрепятствено влизат и излизат хора“, попита адвокат Димо Гочев.

Защитникът на Митьо Очите Илиян Василев пък обясни, че видеозаписите са с лошо качество и няма как на тях да се разпознаят конкретни лица. Според него не може и да се направи заключение, че посочените мъже са една и съща група.

Съдът обяви, че няма как да отговори категорично на въпросите на страните и назначи видео идентификационна техническа експертиза.

Божидар Кузманов поиска да даде обяснение пред съда във връзка с видеозаписите, но в този момент адвокатът на Митьо Очите сътвори истински цирк и демонстративно напусна залата. Илиян Василев получи глоба от 150 лв. за неуважение към съда, който обаче отложи делото заради напускането на адвоката.

„Тези записи са налични по делото още от първия ден. Защо съдът иска чак на третата година да им се направят експертизи“, попита подсъдимият Тодор Славов, за когото има доказателства, че е стрелял с личния си пистолет по Водолаза.

„Твърдя, че едно от лицата е Димитър Желязков, който държи пура в ръка“, заяви в съдебната зала адвокатът на Митьо Очите Илиян Василев.

Според адвокат Цаков на видеото е и Калоян Колев, който даде показания, че не е бил в заведението. Колев е обвинен като част от Организираната престъпна група с лидер несебърския бос. Той твърди, че съвсем случайно се оказал в района по време на стрелбата.

„Искам да се обърне внимание на първото лице дали държи нещо в лявата ръка и друго необичайно нещо в дясната“, обяви в залата адвокат Иван Ангелов.

Съдът обаче отказа да се ангажира с категорична констатация и остави това на назначената техническа експертиза.

„От видеозаписите е видно, че хората на Митьо Очите са Кошаревски свидетели. Те твърдят, че са се срещнали пред заведението. Видя се, че работят заедно и те са Организирана престъпна група. Защо не са обвинени? Аз не съм отишъл при Димитър Желязков. Седях кротко на едно затънтено сепаре и се хранех. Не аз съм нападателят. Аз съм нападнат и ограбен“, заяви подсъдимият за опит за убийство на Очите – Георги Иванчев.

Защитата категорично обяви, че изгледаните днес видеозаписи категорично показват нахлуване на Димитър Желязков и хората му във 4 you.

„Мисля, че днес видяхме как изглежда ситуацията в действителност. Факт е, че в едно мирно и спокойно заведение с добра репутация нахлуват над 30 лица. И тези индивиди нямат никаква друга цел, освен да поддържат статуквото в Слънчев бряг. Това е видимо нападение“, каза адвокат Иван Ангелов.

Държавното обвинение обаче не се съгласи. Според спецпрокурор Росица Славова кадрите показвали единствено как група хора влиза в ресторант 4you.

„Те нямат агресивно поведение. Вижда се как граждани вървят спокойно около тях. В нито един от записите не се вида обстановката във 4 you, за да се твърди, че има нападение“, каза държавният обвинител.

Тази теза очаквано бе застъпена и от защитника на семейството на убития Александър Алексиев – Водолаза.

„Виждат се лица, които вървят един след друг. Какво е станало вътре, не се вижда. Аз лично не видях противоправно нахлуване“, заяви адвокат Петър Димитров.