Евелин Банев-Брендо не е подавал заявление за придобиване на украинско гражданство. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на официален отговор от Държавната миграционна служба на Украйна. 

Наличието на такова гражданство е мотивът, заради който екстрадицията му в България може и да не се случи.

„Това е официален документ от украинските власти. Този отговор поставя под съмнение твърденията, които се разпространиха в медиите, че Банев е придобил украинско гражданство и поради това съдът е отхвърлил молбата за неговото екстрадиране”, заяви Людмил Рангелов, адвокат по наказателни дела.

Всъщност официална информация от българските власти на какъв етап е екстрадицията на Банев засега няма. По неофициална информация въпросът ще бъде ли екстрадиран Брендо все още не е решен от украинския съд.

Потърсени за коментар, от българската прокуратурата заявиха, че на този етап не разполагат с допълнителни данни.

„Аз допускам, че по-голяма вероятност има мярката му за неотклонение задържане под стража да не е уважена, защото в информацията за украинското гражданство се твърдеше, че той го е придобил чрез миграционната служба в гр. Житомир, което изглежда доста несериозно”, заяви адвокат Людмил Рангелов.

А процедурата по придобиване на гражданство е дълга и сложна, припомнят юристи.

„Такова определяне на един човек като гражданин на дадена държава да бъде извършвано от областни поделение на миграционната служба изглежда несериозно. Напълно възможно е той да няма такова гражданство”, обясни адвокат Рангелов.

Брендо беше задържан след 3-годишно издирване в Украйна в началото на септември заради оранжерия с канабис. Той е търсен заради присъди у нас, в Италия и Румъния. В България Брендо е осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ