В края на месец март тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) окончателно е произнесъл присъди за разкритата през 2017 г. престъпна група на плевенския крими-герой Камен Балбузанов – „Куката“, в която обвинени като участници бяха Ивайло Бировски – Иво Бокса, девер на съдия Владислава Цариградска, както и плевенския прокурор Димитър Захариев и съдебния охранител Мирослав Минков.

Касационният съд е оставил в сила решението на закрития вече Апелативен специализиран наказателен съд, издадени преди две години. 

За това първа съобщи журналистката Соня Колтуклиева, с дълъг пост във фейсбук.

До разкритията на престъпната група се стига след серия от журналистически разследвания, които разкриват как Камен Балбузанов – Куката, Ивайло Бировски – Иво Бокса, служителят на съдебна охрана Мирослав Минков, съпровождани от прокурора Димитър Захариев от Окръжна прокуратура-Плевен, обикалят предприятия и фирми в района и налагат след натиск осигуряването на охрана.

В медиите са излъчени кадри от охранителни камери на групата, прокуратурата се самосезира, ГДБОП прави спецоперация в Плевен, а Захариев дори е задържан в съдебна зала. В ареста остават Куката и Иво Бокса, а Захариев бе пуснат под домашен арест, с мотив, че има влошено здравословно състояние. Медиите разкриват обаче, че магистратът симулира и когато е на свобода не ползва патерица.  

В края на 2017 г. престъпната група от общо осем лица са предадени на съд. Обвиненията разкриват доста активна дейност на обвинените, свързана с рекет, принуда, изнудване, заплахи и противозаконно отнемане на различни вещи.

Сред жертвите се оказва земеделския производител Светослав Илчовски, който е рекетиран от Камен Балбузанов-Куката за 100 000 лв. срещу заплаха от унищожаване на селскостопанска продукция.

Деверът на станалата популярна след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса съдийка Владислава Цариградска – Ивайло Бировски – Иво Бокса е обвинен, че отнел детски атракцион – батут-замък, касов апарат и други вещи.

Куката, Бокса и прокурора Захариев имат обвинения и за още множество престъпления, сред които и това, че през 2010 г. магистратът заплашил лекар в София, че ще му запали кабинета, ако не му даде сумата от 7 000 евро.   

Оказва се, че върховните магистрати всъщност потвърждават изцяло присъдата  от април 2022 г. на апелативните спецсъдии, които приемат, че организирана престъпна група няма, но участниците в криминалните дейния получават присъди, някои от тях ефективни, други условни - Куката е осъден на четири години, а три години условно получава Иво Бокса, който е брат на Марио Бировски – съпруг на съдийката от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска.

Двамата братя Иво и Марио са известни от години в Плевен като Боксовете.

За разлика от девера й, мъжът на Цариградска – Марио Бокса има далеч по-малко проблеми със закона.  Макар да е оправдан за участие в престъпленията на Куката, Бокса и останалите плевенски бабаити – през 2018 г. Димитър Захариев бе принуден да напусне съдебната система.  

Припомняме, че Владислава Цариградска нашумя в последните месеци с опитите да се представя за жертва на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

След редица политически интервюта и изяви в медиите, основно при журналисти от мейнстрийма на олигарха Иво Прокопиев - в които се оплакваше, че е заплашвана, съдийката отново получи държавна охрана и се превърна в поредното „знаме“ на грантовозависимите политици от ПП-ДБ, използвано в борбата им за овладяване на прокуратурата и за разрушаване на правосъдната ни система.

Последната проява на скандалната Цариградска беше дълго нейно писмо до ВСС, публикувано услужливо от сайта „Дневник“, в което за пореден път магистратката се ожалва от заплахи, но в което, разбира се,  удобно пропуска да спомене за обвързаностите си с хора от ъндърграунда. Ясно защо.

Прокурорът Димитър Захариев с Камен Куката и Иво Бокса посещават предприятие в Плевенско

Кадър от репортаж на Нова телевизия, която прави разкритията за групата на Куката, Бокса

Камен Балбузанов-Куката се укрива от правосъдието

Съдия Владислава Цариградска е женена за брата на Ивайло Бировски-Иво Бокса

На видеото: Репортаж на Нова телевизия за групата на Камен Куката и Иво Бокса от 2017 г.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук