Окръжният съд в Бургас започна разпити на свидетели и вещи лица, съобразено с фактологията по делото за две свирепи убийства - на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Мехмед, извършени от бизнесмена Станимир Рагевски, пише "Флагман".

В съдебна зала днес редовно призовани бяха и заместник-директорът на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов и началникът на „Криминална полиция“ в ОДМВР-Бургас комисар Кирил Кирязов.

Под клетва двамата полицаи разказаха, че на 25 август 2021 г. соченият за извършител на двете брутални екзекуции, е признал в неформална беседа къде точно е изхвърлил останките от разложеното тяло на брокерката Теодора Бахлова. Което пък било потвърдено от оперативните действия, които към момента били предприети от служителите на Дирекцията.

Най-шокиращото бе, че след разпита на Павлов и Кирязов, Станимир Рагевски за първи проговори и уточни пред съда, че никога не е разговарял със споменатите по-горе лица. Дори подчерта, че нямало как да проведе подобна беседа, без присъствието на адвоката му Ваня Радиева, която била неотлъчно до него.

Ето какво разказа пред съдебния състав на Окръжния съд комисар Емил Павлов:

„Няколко пъти сме водили разговори със Станимир Рагевски в насока убийството на Юмер и изчезването на Теодора Бахлова. Още при изчезването й бяхме получили оперативна информация, че той има връзка с това, но към онзи момент нямахме данни за труп.

Предполагахме, че той е замесен, тъй като имахме информация, че двамата имат неуредени финансови отношения. Когато проведохме беседата със Станимир Рагевски, в присъствието на комисар Кирязов в моя кабинет в ОДМВР-Бургас, вече бяхме намерили трупните останки от брокерката.

Срещата беше в работно време. Тогава той призна, че я е застрелял. Каза ни, че в същия ден, когато тя изчезна, двамата имали уговорка да смени крушката в жилището на майка й Стоянка, на ул. „Оборище“. След като я сменил, се уговорили за втора среща – в апартамент на ул. „Фотинов“ №1. Рагевски отишъл по-рано на адреса. Теодора се качила при него. Апартаментът се намира на ет. 1. Влизайки, я застрелял. Тогава го попитах: Как и колко пъти.

Той каза, че е стрелял 1 път – в гърдите. След това разказа, че е отишъл да купи бидон и 20 пакета сода каустик. Върнал се апартамента. Положил тялото с главата надолу, изсипал содата и налял вода почти до средата на бидона. После затворил капака и го увил с фолио, и си тръгнал. След 2-3 дена се върнал отново в апартамента на ул. „Фотинов“ №1 с Деян Дичев и лицето Стефан Златев – Рамбо.

Двамата трябвало да му помогнат да свалят бидона и да го качат в бус Опел. След което се насочил към ул. „Сливница“ и „Шейново“. Там е помолил случайни работници да му помогнат да свалят бидона от буса и да го закарат до магазина за плодове и зеленчуци на ъгъла.

Отново по негови думи – в края на януари той се върнал в магазина. Отворил бидона и видял, че част от тялото на Теодора Бахлова е разложено. Останали само краката. Разрязал бидона и с кофа излял течността в канала до магазина. Остатъците от тялото нарязал с ел. трион и ги поставил в няколко черни чувала. С белия си Мерцедес закарал останките на гробищата и ги разровил до гроба на баба му.

Лично изкопал с лопата и мотика изкоп и ги оставил и затрупал с пръст. Повече подробности отказваше да дава, но повтаряше: „Станалото-станало. Нищо не може да се направи“.

Към онази дата аз съм участвал в оперативно-издирвателните мероприятия, това, което Рагевски сподели, кореспондираше с данните, които бяхме събрали – движението на автомобила, кадрите от камерите за видеонаблюдение, разпитите и т. н. Водили сме много беседи със Станимир Рагевски, той е много труден събеседник, но всички факти и обстоятелства, които той изложи в този неформален разпит, бяха вследствие към конкретни неща, които му бяха предявени за негово съучастие в изчезването на Теодора Бахлова.

Обяснихме му, че има право на адвокат, но не си спомням той да е изявил желание за такъв. Рагевски категорично отказа всички тези признания да ги направи пред съдия в официален разпит.

За Юмер каза, че се познават и че и с него има неуредени финансови отношение. Тогава говорехме главно за останките от тялото на Бахлова. Това беше поводът за беседата. Преди това не ни бяха известни факти за изхвърлени останки в шахта на ул. „Сливница“ от Рагевски. Към същия момент не беше ясно и дали намерените такива са на Бахлова, тъй като се изчакваха експертизите“.

Пред съдебния състав застана и началникът на „Криминална полиция“ в ОДМВР-Бургас комисар Кирил Кирязов. Ето какво посочи той в разпита си:

„Познавам Станимир Рагевски от 1999 г., тъй като негова позната беше моя съседка в кооперация на ул. „Дебелт“, където тогава живеех. Не сме били близки. Имахме служебни отношения. Когато сме се засичали из града, сме си говорили. Когато стана ясно, че Теодора Бахлова е изчезнала и се подозира, че Рагевски има нещо общо, го потърсих по телефона, да поговорим.

Тогава той каза, че е с Ковид и нямаше особено желание. Все пак дойде. Говорихме в градинката пред ОДМВР-Бургас.

Попита ме дали не можело по телефона на Бахлова да намерим къде е местоположението й. Поиска аз лично да отида при майка й Стоянка и да я уверя, че ще я намерим. Тези негови въпроси и желания доста ме озадачиха. Тогава баба Стоянка вече беше казала пред разследващи, че Теодора е имала проблеми с Рагевски и със сигурност той има пръст в изчезването й.

За всички Бахлова беше приятелка със Станимир, само майка й твърдеше, че „тая работа с изчезването й я е свършил той“. А и последен той се беше виждал и говорил с нея. Справка от телефона й и записи от камери показват, че тя си е извикала такси от ул. „Оборище“ и е слязла на ул. „Фотинов“ №1. Там влиза в първия вход на блока и повече не излиза. Проверки на мрежовата клетка показаха тогава, че телефонът й е някъде в този район, но той обхваща и Морската градина. На този разговор в градинката му казах, че ако не говори, ще го задържим.

Няколко месеца след това Станимир донесе в Първо РУ една торба с марихуана. Твърдеше, че била от колата на Теодора и че тя се е забъркала в канал за наркотици. Според мен, целеше да отклони посоката на разследването. Месеци наред бяхме в задънена улица. После се появи случаят с изчезването на Юмер Мехмед. Започнахме преглеждане на видеонаблюдението на града. На ул. „Иван Богоров“ забелязахме как Юмер се качва в Мерцедеса на Рагевски и двамата отиват към блок 62 в жк. „Зорница“.

Тук движението на колата съвпадаше с движението на телефона на Рагевски и това на Юмер. Станимир е имал и втори телефон 2 – секретен, с който единствено с Юмер е разговарял. Тогава решихме да задържим Рагевски. В полицейския автомобил ни разказа, че с Юмер се познават и младият мъж имал да му връща пари.

В нашите специални системи проверих имуществото на Рагевски и тогава разбрахме, че той има имот там. Претърсихме жилището и намерихме капки кръв. Камерите показват как 3 бидона после ги свалят и товарят в бус. Когато убива Юмер, му взема телефона. По едно време приятелката му Габриела му звъни.

Рагевски й е вдигнал, без да говори. Реално по камерите Юмер е в ж. к. „Зорница“, но по телефон, който е в Станимир – е в Централна градска част. Когато проведохме беседата на 25 август, Рагевски вече беше в ареста. Бяха открити останките на Бахлова до гроба на бабата на Рагевски. Разговаряхме в кабинета на заместник-директора Емил Павлов.

Беседата с него е много трудна. Той чака по 5-6 секунди, преди да отговори, обмисля какво да каже. Тогава му казахме, че вече знаем всичко и сме намерили останките на Бахлова. Тогава той каза, че когато тя дошла в апартамента на ул. „Фотинов“ №1, нещо се скарали и я гръмнал. Каза го с физиономия на погнуса.

Разказа, че отишъл да купи 20 пакета сода каустик. Купил голям бидон и сложил Теодора с главата надолу. След като я застрелял, хванал тялото й през кръста и почнал да й вика: „Тео, Тео, какво направих“. До преди това винаги я наричаше Теодора. Когато поставил тялото й в бидона, решил да го премести. Обадил се на Деян Дичев и с микробуса го взел. Минали покрай пазар „Краснодар“, откъдето взели и  Рамбо.

И тримата свалили тялото от апартамента. Когато спрял буса пред ул. „Сливница“, извикал случайни работници да свалят бидона и да го оставят в магазина за плод и зеленчук. Месеци след това, когато отново се върнал в този обект, видял, че тялото на Бахлова било разложено. Излял тази част, а другите останки сложил в торби и ги заровил до гроба на баба му на гробищния парк. Това беше новото и за нас в разследването.

В една шахтите намерихме проектила на пистолета и дребни костици от трупа на Теодора. По камерите видяхме и как Рагевски и Деян отиват до КРЗ в деня, когато Станимир е убил Юмер. Тялото му е било пренесено с 3 бидона. Там обаче виждат кучета, отказват се и се връщат. Впоследствие разбрахме от Деян къде точно е хвърлено тялото на Юмер Мехмед".

След разпитите на двамата полицаи от ОДМВР и подробностите за предумишленото убийство на Теодора Бахлова и помагачеството за елиминирането на Юмер, 58-годишният Станимир Рагевски пожела да направи реплика пред съдебния състав:

„Не съм провеждал никакви беседи с Кирязов и Павлов. На 25 август бях в полицията по разпореждане на прокуратурата. Взеха ме един униформен полицай и един цивилен. Качих се, мисля че на първия етаж в дирекцията. Но с тези хора не съм говорил. Вътре при мен в стаята имаше цивилен и с него само общи неща си говорихме. Към онзи момент вече имах адвокат и той винаги е присъствал на всичките ми разпити“, категоричен е Станимир Рагевски.

По сведенията на другите свидетели, Регевски е притежавал пистолет с кафяво-червена дръжка и голям заглушител. 

Разпитите продължават и утре, когато се очаква готвачът от заведението в ДНА Деян Дичев да признае целия механизъм на действията по убийствата на Бахлова и Юмер пред очите на Станимир Рагевски. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук