Неизвестни откраднаха повече от три милиона евро в брой при зрелищен обир на инкасо автомобил близо до германския град Гюцков през 2023 г. Престъпниците явно са били по-умни, отколкото допуска полицията, пише "Билд".

Полицията разследва и установи десет заподозрени. Но прокуратурата сега ги освобождава, защото няма достатъчно доказателства срещу никого от обвиняемите, като единият е в затвора за друг грабеж, според разследването. Всички обвинения са свалени.

Какво се е случило по време на инцидента?

2 март 2023 г., 6:22 сутринта на разсъмване. На магистрала A20, в Гюцков, Мекленбург-Западна Померания, крадците блокират инкасо автомобил и принуждават шофьора му да спре. Извършителите излизат, стрелят предупредително с картечен пистолет и напръскват предното стъкло на микробуса с тъмна боя.

След това мъжете разбиват задната част и открадват 3,1 милиона евро - пари, които е трябвало да отидат в Бундесбанк и идват от банкомати в региона.

Един от автомобилите, участващи в престъплението, също е запален, за да бъдат прикрити следи

Първото подозрение тогава е, че зад престъплението може да стои кланът Ремо от Берлин. Това обаче бързо е отхвърлено.

Най-накрая новият главен заподозрян и неговите съучастници са заловени в Долна Саксония няколко седмици след нападението. Полицията е иззела и картечен пистолет.

Така че всичко изглеждаше, че ще се изясни, но последва фиаско: обширните разследвания, включително наблюдение, многобройни търсения, проверка на сметки и криминалистични разследвания, не дадоха нищо.

Сега прокуратурата се наложи да признае: планирането и изпълнението на нападението са толкова щателни и професионални, че нито едно от доказателствата не може да бъде ясно приписано на отделните обвиняеми, за да може да се докаже участието в престъплението.

В края на краищата, ако бъде открита нова информация, например чрез съответни свидетелски показания, разследването може да бъде възобновено по всяко време.