Години наред в Пловдив тече процесът за убийството на митническия инспектор Георги Дребчев, извършено пред 1999 г. За килър се сочи Божидар Атанасов от Пловдив, за негов съучастник и помагач в разстрела Иван Карабелов от Съединение. Кой обаче е поръчал екзекуцията и до днес не е ясно. 


От ляво надясно - Иван Карабелов, Георги Дребчев, Божидар Атанасов

Екипът на БЛИЦ в Пловдив разговаря със защитника на Карабелов - адвокат Васил Костадинов. Той припомни, че първоначално Божидар Атанасов получи доживотна присъда, а Карабелов - 15 години.


Адвокат Васил КостадиновПрез 2015 година прокуратурата и полицията в града под тепетата отвориха така наречените "студени досиета". Именно тогава бяха арестувани Атанасов и Карабелов. Мотивът за разстрела и до днес не е категорично ясен, нито пък има яснота кой ще дръзне да поръча убийството на държавен служител. 

Георги Дребчев е бил доста скандална личност. Той е бил замесен с хора от политическите среди на някогашното СДС, имал е амбиции да оглави пловдивската митница, през годините се спрягат версиите, че е бил замесен в прикриване на износ на наркотици.

Според едно обвиненията бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки е имал транспортна фирма, чрез рейсовете са били извозвани пратките зад граница. Дребчев, под чиято протекция ставало това, усетил, че го мамят с пари и прибрал известна част от дрогата. Бившият кмет на Съединение обаче загина в катастрофа, а тази версия не бе доказана. Не е констатирано, че автобусите са транспортирали наркотици, каза в интервюто адвокат Васил Костадинов. 

Свидетели, давали показания през годините, описват Дребчев като груб, арогантен, безскрупулен. Разследващи казват, че най-вероятно престъпната му дейност започва през 1996 година.

Срещу митническия инспектор има  жалби за рекет от страна на митничаря. Бил е много амбициозен, има показания по делото, че е давал големи суми назаем срещу висока лихва. Замесено е име на бизнесмен, който е изнасял олио и имало проблеми между него и митничаря, но това разследване не води до нищо съществено.
Името на Дребчев е било замесено по време на разследванията в трафик на проститутки за Италия. 

Така, че поръчители на убийството биха могли да бъдат много хора.

Интересна подробност е, че в нощта на убийството Дребчев е бил в ресторант в квартал "Кючук Париж". След като излиза от там, е имало стрелба, казва адвокатът Васил Костадинов. Той допълни, че пистолетът, с който 20 минути по-късно пред дома си в квартал Тракия е убит Дребчев, не е намерен.

Към делото е приобщено друго оръжие, което е намерено при обиск в дома на друг обвинеям-Иван Шиеков, който по-късно става свидетел. Самият Шиеков е дал показания, че е закарал Дребчев в Тракия вечерта за екзекуцията и после го е прибрал. Видял пистолет на кръста му, но не видял самото убийство, а само чул Атанасов да му казва-карай бързо, заковах го. За екзекуцията научил на другия ден от вестниците. 

Първоначално Иван Карабелов дава показания, че Божидар Атанасов е килърът, натиснал спусъка. Същото твърди и предводителят на рокерите в Пловдив-Маленко Галев-Малено, който вече е покойник. В последствие и двамата се отричат от думите си и дават нови показания, в които името на Атанасов не е замесено. 

Към момента и Божидар Атанасов, и Иван Карабелов отричат вина по екзекуцията. Процесът е на финалната права, чака се или делото да се върне за ново разглеждане, или да бъде финализирано. 22 години след разстрела случаят вместо да се разплита, става все по-мистериозен. 

БЛИЦ припомня, че Божидар Атанасов е обвиняем и за убийството на пловдивския бизнесмен Огнян Харизанов-Оги Лудия, разстрелян през 2007 година на вилата си в Родопите пред погледа на децата си, съпругата си и техни гости. 

Какво още каза адвокат Костадинов по случая Дребчев, вижте във видеото...

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!