Нарушителите отиват първо на прокурор, а после - и на съд. Шест са до момента образуваните у нас досъдебни производства за неспазване на карантината, четири от тях са в София, едно в Монтана и едно във Варна, предава bTV.

Наказанията са сериозни – до 3 години затвор и до 10 хиляди лева глоба.

Всички, които ще отидат на съд, са с положителни проби за вируса. Трябвало е да си останат у дома, за да не го разпространяват, но не са останали в изолация. Някои от тях са ходили до магазините, а други са напуснали стра

Всеки, който е с положителна проба за коронавирус и не е намерен на домашния си адрес при полицейските проверки попада в полезрението на прокуратурата.

ната.„Всеки, осъществил престъпление, ще понесе отговорност и няма да пропуснем никой. Но не може основното движещо нещо в тази ситуация да е страхът от наказателната отговорност“, каза Иван Гешев.

Прокуратурата следи как работят здравните власти и държавните институции по време на извънредното положение.

„В последните дни чувам да се говори много за икономика, трябва да е ясно, че икономиката се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот и трябва да се вземат мерки да се запази здравето на всеки един българин и това е най-важната цел, с която всеки от нас трябва да се ангажира, защото икономиката се възстановява, не така стоят нещата със здравето“, допълни главният прокурор. 

Полицията също е мобилизирана и с проверки за спазване на карантината, и със сигнали за струпване на хора на публични места. Включително в църквите.

„Препоръката за събиране на хора в затворени помещения – до 30 човека, е в сила. Към този момент няма заповед, която да забранява посещение на храмове или затваряне на храмове. Но вярата е във всеки от нас, но когато човек има вяра, може да се моли и вкъщи“, заяви Ивайло Иванов.

Разследващите предупреждават и за ало измамници, които по-лесно могат да заблудят пенсионерите по време на извънредното положение.

Хората не бива да дават пари на ръка на непознати, които лично или по телефона им предлагат колети с лекарства, пратки с ваксина или дезинфекция на помещения. 

Властите предупреждават още, че е възможно хората да станат жертва и на фалшиви онлайн оферти или посещения на мними служители. Под ударите на закона попадат и тези, които всяват паника. 

Вече има първи такъв арест.

22-годишният мъж е роден в Бангладеш и притежава английски паспорт. Разпространил чрез социална мрежа на медицинския университет, че има над 200 заразени с коронавирус, някои от тях студенти и в тежко състояние, но случаите се крият.

В съобщението, разпратено от мъжа се казва, че има тази информация, тъй като присъствал на заседание на ръководството на университета.

От университета и полицията отрекоха категорично да има нещо вярно в слуха.

„Категорично опровергавам слуховете, че в Медицински университет-Пловдив има заразени студенти, които се крият, няма такова няма болни студенти, преподаватели и администрация“, заяви проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински Университет –Пловдив. 

Полицията в Пловдив стига бързо до мъжа, разпространил невярната информация.

„Задържан е, включително и при работата с него са открити малко количество наркотични вещества. Искам да предупредя всички, че в такава сериозна ситуация не бива да си играят със страховете на хората“, каза вътрешният министър Младен Маринов.

От полицията призоваха да не се доверяваме на слухове и да внимаваме за зачестили случаи на измама свързани с коронавируса.

И още полезни съвети по време на криза – не носете големи суми пари със себе си, плащайте с карти, внимавайте при покупка на лекарства от съмнителни онлайн търговци и при нужда - подавайте сигнали за нарушения и нередности на телефон 112.