Присъдите от понеделник на Специализирания наказателен съд срещу ММА-бандата на Илко и Карчо предизвикаха гневни коментари. Много хора недоволстват, че наказанията са „смешни” и че дори стимулират и други младежи да пласират дрога, пише flagman.bg.

БЛИЦ припомня, че прокуратурата осъди седмина от 9-членната банда, след като те се признаха за виновни. Заради късия съдебен процес на една инстанция съответните участници в организирана престъпна група (ОПГ) за дрога получават награда – ниско наказание. Вместо 3, 5, 10 или дори 15 години затвор – само няколко месеца или най-много година-две.
Някои дори се разминават с условна присъда.

По този повод трябва да се отбележи и любопитният диалог между съдията и адвоката на едно от седемте дела по споразуменията в понеделник. То беше във връзка с подсъдимия Георги Иванов, който предпочете да лежи още 3 месеца ефективно, отколкото да получи условно 3 години затвор с 5 години изпитателен срок. Иванов към този момент лежеше девети месец с мярка за неотклонение „задържане под стража”. Те му се приспадат от присъдата.

Според споразумението с прокуратурата Иванов трябваше да получи наказание от 10 месеца. Т.е. да лежи още само месец.
Съдията Георги Ушев – ръководител на спецсъда, обясни, че 10 месеца е малко и предложи 12 месеца затвор.


Майка му получи инсулт преди два месеца. Нека наказанието му да е 11 месеца, аргументира се адвокатът Петър Чалъмов.
- За четири деяния! И това е занижено според мен - една година е прекалено малко, но изборът е ваш, отвърна от своя страна съдия Ушев.
- Стилът Ви е винаги да повишавате наказанията. Това са деца 94-и, 96-и, 97-и набор. Те в никакъв случай не са рекетьори. Дори и 10 месеца е много
, продължи да настоява адв. Чалъмов.

Действително Георги Ушев в почти всичките седем случая искаше корекции на споразуменията между прокуратурата и подсъдимите и повишение на наказанията.
По казуса с Георги Иванов той оферира и друг вариант – условна присъда от 1,5 години затвор с 4 години изпитателен срок. Оказа се, обаче, че прокуратурата е предложила много по-тежка алтернатива – 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Затова и този вариант отпадна.

Адвокатът поиска пет минути, за да се консултира с клиента си. Подсъдимият Георги Иванов избра 12 месеца затвор, вместо дълга условна присъда. Така, след приспадането на ареста, той ще излезе на свобода през юни.

Дори след постигнатото съгласие адвокат Чалъмов не се примири и продължи да упреква съдията.
- Няма да бъдете цял живот съдия, може да станете адвокат. Поставете се на мое място, настоя Петър Чалъмов.
- Трябва да мислим и за обществото. Тези случаи имат отзвук и навън. Европа ни наблюдава, отговори Георги Ушев.
- Да, ако става дума за Митьо Очите, а не за деца, продължи да настоява адв. Чалъмов.
- Искате смешна присъда. 10 месеца за ОПГ и четири деяния! Искам да спя спокойно, на 10 месеца не съм удовлетворен, заключи спора съдия Георги Ушев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!