ГДБОП и ОДМВР Бургас са разследвали и следили групата на Димитър Желязков – Очите в продължение на 2 години, обявиха на брифинг в Софийската прокуратура. За ролята в операцията специална похвала получи шефа на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов, който присъстваше в Съдебната палата по повод проведената акция срещу мащабната престъпна група на Очите, предава Флагман бг.
От прокуратурата потвърдиха, че бандата на несебърския бос е създала регионален монопол във връзка с определени стопански дейности, търговия с погребални услуги, таксиметров превоз и други. Говорителят на държавното обвинение поясни още, че срещу Митьо Очите има данни за престъпна дейност още от 2010 г. и затова обвинението към него ще бъде заложено от тогава.

По време на брифинга беше потвърдена информацията, че в сегашната престъпна банда на Митьо Очите има участници и от групата, срещу която се води разследване за взрива в ресторант 4you.

Старши комисар Калоян Калоянов каза, че ОДМВР – Бургас в момента е започнала разследване и срещу групировки, които шетат и изнудват в областта, но не пожела да разкрие кои са, за да не пречи на разследването.

Общински съветник от Несебър е участвал в престъпната група, неутрализирана в Бургаско. Той е обявен за общодържавно издирване. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Даниел Начева. Тя огласи подробности около мащабната полицейска операция, при която бяха задържани членовете на организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, палежи, нанасяне на телесни повреди и други престъпления, които предстои да бъдат установени.

Общинският съветник все още не е задържан от органите на реда, защото се укрива, но при извършване на проверка в държана от него банкова касета е открита сумата от 60 000 лева, която е иззета. Иззети са и много луксозни автомобили, ползвани от групата. По домовете на участниците в групата са открити и наркотични вещества, както и части за огнестрелни оръжия.

Групата е работила от 2010 г., а разследването срещу нея се води от две години. Част от задържаните участници в нея се припокриват с участниците в друга престъпна група, ръководена отново от Митьо Очите по друго дело.

Димитър Желязков се намира извън територията на България и е обявен за международно издирване. Разследващите заявиха, че знаят къде е той. По думите им, не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната. Според разследващите поведението на задържаните е показало, че теч на информация преди акцията не е имало.

Групата е действала на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Тя е установявала търговски дружества, които развиват мащабен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са „мотивирали“ собствениците да заплащат „такса спокойствие“.

„Лицата, които са отказвали да вършат това, са били „мотивирани“ чрез палежи на автомобили, кафе машини, нанасяне на телесни повреди и други начини“, уточни прокурор Начева. Засега обвинения са повдигнати на 9 лица, а спрямо 5 от тях прокуратурата ще иска налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!