Пресцентърът на МВР разпространи снимки и видеозапис с иззетото от бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите по време не спецкацията на ГДБОП и прокуратурата в Бургаско вчера. Конфискувани са множество оръжия, боеприпаси, бронежилетки, наркотици и пари.

Снимка: МВР

Както вече стана известно, 19 души бяха задържани при акцията, за която бе съобщено, че е неутрализирала организирана престъпна група, занимавала се с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления. Самият Митьо Очите беше обявен за издирване, след като е напуснал страната.

 

Снимка: МВР

Изяснен е основният механизъм на действие на членовете и ръководителя на групата - те са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на територията на курортен комплекс Слънчев бряг, от които искали "такса спокойствие". Онези, които отказвали да плащат, са били мотивирани чрез палежи на автомобили, нанасяне на телесни повреди и други начини, уточниха днес от МВР.


Снимка: МВР

Целта на операцията под наблюдението на Специализираната прокуратура е доказване на цялата престъпна дейност, за да може този сегмент да бъде неутрализиран по траен начин.


Снимка: МВР

Прокуратурата е предприела всички необходими мерки по линия на международното правно сътрудничество да бъде установен и изправен пред българското правосъдие ръководителят на групата, за когото е било ясно, че към момента на реализиране на операцията се намира извън територията на страната, заявиха още от вътрешното ведомство.


Снимка: МВР

 

Междувременно стана ясно, че на деветима от задържаните са повдигнати обвинения. Предстои прокуратурата да внесе искане на петима от тях да бъдат наложени постоянни мерки "задържане под стража".


Снимка: МВР