Авиокомпания Flyadeal от Саудитска Арабия се отказа от американските самолети Boeing 737 Max и вместо тях ще използва европейския Airbus. Това се съобщава от Deutsche Welle, позовавайки се на изявлението на превозвача.
Saudi Arabian Airlines, чието дъщерно дружество е Flyadeal, е ималапредварителни договорености с Boeing за доставка на 50 самолета. На международната авиошоу в Париж през юни, обаче, представителите на авокомпанията подписаха споразумение с Airbus за закупуване на няколко десетки A320neo. Тогава не се съобщаваше за плановете за отказването от Боинг 737 Max, отбелязва Deutsche Welle.

Планирано е в бъдеще авиопаркът на Flyadeal да се състои изцяло от самолети Airbus, твърдят от компанията. Доставка от 30 европейски самолета на стойност 5,9 милиарда евро ще пристигне в Саудитска Арабия през декември.

Припомняме, че през март Boeing 737 MAX на Ethiopian Airlines се разби в Етиопия, като загинаха 157 души. През ноември 2018 г. самолет на индонезийската компания Lion Air също катастрофира.

Полетите на 737 МАХ са преустановени в САЩ и други страни, 20 държави са затворили за този "Боинг" полетите над територията им.

Превод и редакция: БЛИЦ