Облекченията, въведени от Турция за преминаване от България, на практика са само за българи, ваксинирани с ваксианата на Pfizer. Само те могат да се възползват от отмяната на задължителните PCR тестове, пише Монитор бг.

От вторник това е възможно, но излиза, че само за Pfizer. Турските власти са оторизирали само сертификатите на Pfizer и китайската Sinovac. Китайската ваксина обаче не е разрешена в България.


Излиза, че българите, ваксинирани с Pfizer, са във формата на облекчените мерки. Ако сме ваксинирани с Moderna, AstraZeneca или Janssen, трябва да имаме PCR отрицателен тест, за да влезем в Турция.

Граничните власти на югоизточната ни съседка признават и документ за преболедуване на COVID-19, издаден от българска болница. Той обаче трябва да бъде преведен на турски или английски език.

Деца до 18 години, ако пътуват с родители, които имат сертификат на Pfizer или Sinovac, или документи за прекаран COVID-19, не са длъжни да имат отрицателни PCR тестове и няма да бъдат поставени под карантина. Заради всички тези фактори няма рязко увеличен трафик към Турция от България.

Гастарбайтерите от Западна Европа вече тръгнаха, но всички са с предварително извадени отрицателни ПСР тестове.

Все още никой не разчита само на сертификат заради многото условности и неясноти от турска страна. Затова и все още няма опашки от мераклии за евтин пазар в Одрин, установи проверка на “Монитор” на границата към 16,30 часа във вторник.

Все още не е заработила лабораторията за евтини PCR тестове на турска територия, съобщават турските медии. Тя трябва да бъде открита по настояване на Търговско-промишлената палата в Одрин, за да облекчи преминаването през Капитан Андреево и Капъкуле.

Първоначално беше обявено, че всеки влизащ от България ще може да се тества на турската граница в мобилни пунктове срещу равностойността на 20 лева, но засега такива пунктове няма. Турците се отказали в последния момент от тях заради голямото задръстване, което предизвикват.

Според наблюденията на петте камери на турските власти на Капъкуле трафикът в първия ден от либерализирането на мерките е слаб и основното движение е на товарни автомобили.

В групата "На пазар в Одрин" оживлението е голямо и хората са в готовност за пътуване, но за момента се въздържат заради противоречивата информация за тестовете.

Иначе официално на лицата, които влизат в Турция през граничните пунктове на територията на валийството в Одрин, считано от 1 юни, няма да се изисква да представят документ за негативен PCR тест и спрямо тях няма да се прилагат изисквания за карантина.

Това обяви в съобщение до медиите валийството (областната управа) на Одрин. Турските гранични и санитарни власти ще признават издаден от съответната страна официален документ за приключена ваксинация, която трябва да е с давност не по-малко от 14 дни преди влизане в страната.

От тест и карантина са освободени и пътуващите, които удостоверят също с официален документ, че са преболедували от коронавирус през последните 6 месеца.

Либерализацията на гранично-санитарния режим не се отнася до граждани, които пристигат от Афганистан, Бангладеш, Бразилия, Република Южна Африка, Непал и Пакистан, както и за всички, за които има данни, че са пребивавали в една от изброените страни през последните 14 дни.

Това уточнение засяга и български граждани, ако през последните две седмици са били в някоя от изброените държави.

Според комюникето на валийството те трябва да изпратят 72 часа преди влизането си в Турция негативен PCR тест и дори при неговото наличие ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в района на Одрин в специално определени студентски общежития.

Важно за семействата, които планират почивка в Турция, е да знаят, че за деца на възраст над 6 години се прилагат ограниченията за възрастните - без тест могат да влязат само ако са преболедували или ваксинирани.

Според информация от пътуващи и от граничните власти от турска страна от последните часове Турция не признава бързите антигенни тестове, а само PCR.