Турското министерство на здравеопазването е в готовност дневно да бъдат поставяни над 1 милион дози ваксини срещу КОВИД-19, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. 

По данни на СиЕнЕн-Тюрк в Турция вече са имунизирани 85 процента от хората на възраст над 65 години.


Същевременно много по-слаб е интересът на младите хора към ваксинацията, но здравните власти планират да формират специални екипи, които да убеждават младите за ползите от поставянето на ваксини срещу КОВИД-19.

Ваксините може да се поставят в 1500 държавни и частни болници, както и в много малки клиники.

Досега в Турция са ваксинирани над 28 милиона души. Ваксинационната кампания започна през януари. В страната са извършва ваксинация с препаратите на китайската компания Синовак и на Пфайзер/Бионтех. Скоро в Турция се очакват доставки на руската Спутник V.

През юни се очаква общият брой на ваксинираните в страната да достигне към 50 милиона, като през юни и август тази кампания ще продължи.

Очаква се някакво спокойствие по отношение на разпространението на КОВИД-19 в страната да се постигне, когато бъдат ваксинирани 70 процента от населението, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Властите също така планират хората, които са ваксинирани, да могат да посещават безпроблемно кина и театри. Ваксинираните лица ще могат да стоят без маски в залите.