Компания от Пловдив промени набързо плановете си за почивка в Гърция заради новите декларации на границата, които трябва да бъдат попълнени онлайн 48 часа преди пътуването. Вместо да тръгнат утре, пловдивчани стегнаха багажа и отпътуваха днес, за да избегнат хаоса в първия ден от  проверката на QR-кодовете, пише "Марица".

 В интерес на истината попълнихме декларациите и малко по-късно получихме и кода, но се опасяваме, че на ГКПП-тата ще има страшно чакане заради нововъведението, казва Татяна Симова. Затова се обадили на собственика на гръцкото хотелче и резервирали още един ден за ваканцията си.

И за туроператорите, които ще водят организирани групи на Бяло море, има все още много неизвестни. В Гърция например има хотели и вили, които нямат точен адрес, а в декларацията има задължително такова поле.

След питане и умуване станало ясно, че в този случай е допустимо да се посочи само районът на мястото за настаняване. Първите попълнили документа пък се натъкнали на друг пропуск - не всички ГКПП-а между България и Гърция са вписани в падащото поле, липсва например Илинден - Ексохи.

Големите компании от бранша дават опция на клиентите си да им попълнят декларациите от тяхно име. Но дори и това е свързано с време, защото освен стандартни неща като номер на личната карта и валидността й, които туроператорът има още с подписването на договора за екскурзията, във въпросника има съвсем лични питания от рода на „коя страна сте посетили в последните 15 дни”.

Нововъведението означава категорично, че това е краят на импулсивните пътувания до Гърция, коментира пловдивски туроператор. Не може днес да решите и веднага да тръгнете на Бяло море. Заради декларацията това трябва да се планира поне два дни предварително, включително с точна информация откъде ще влезете в чуждата страна. 

Не е нужно тези, които ще пътуват до Гърция само за ден на плаж, да попълват адрес на престой, а само града, в който отиват.

Солени цени опразниха БГ къмпинга в Керамоти

 

 

Двойно по-високи цени очакват къмпингуващите тази година на Керамоти, който години се бе превърнал в българска територия. Миналата седмица там е имало не повече от 20 наши автомобила.

Години наред Керамоти е предпочитано място за почивка от пловдивчани заради красивия, спокоен и дълъг плаж с гледка към остров Тасос. Преди пандемията сезонът в селото започваше още по Гергьовден и продължаваше до октомври.

Тази година обаче нещата са съвсем различни. Въпреки че се очертава сравнително кратък сезон, нашенците са изненадани с рязко повишение на цените.

Докато миналата година престоят на каравана от май до септември с включен ток в цената е струвал 800 евро, сега само за месец на първа линия се плаща 400 евро, а на втора - 350 евро, като консумираната енергия се заплаща отделно.

Не са евтини и хотелите в курорта. Цената на нощувката за юли в студио за двама души на около 400 метра от плажа и близо до центъра на Керамоти се движи между 40 и 60 евро. Апартамент с три спални, всекидневна и оборудвана кухня за излиза 274 лв. на вечер.

Това накара много от пловдивчани, които традиционно избираха близкото до България градче, да потърсят свободно къмпингуване по гръцките плажове по ръкавите на Халкидики.

Проф. Йоаким Каламарис: Нямаше да има опашки, ако бяхте в Шенген

Целта на въведената ERP система на границата с Гърция е да облекчава процеса на влизане на туристи, а не да натоварва трафика. Хора няма да бъдат връщани от границата - това ще предизвика конфликти с пътуващите за Гърция и загуби за страната.

Само за един уикенд в Гърция са минали над 175 000 туристи, приблизително 150 000 са българи.

Хората, които тръгват за Гърция, трябва да са спокойни и сигурни, че мерките са предназначени за избягване на бариерите за дискриминация на туристите.

QR кодът позволява съответното лице да бъде бързо издирено в случай на нужда. Нямаше да се налагат подобни процедури, ако България като Гърция беше част от Шенгенската зона. Тогава нямаше да има нужда от гранични пунктове между страните ни. Това е сериозен въпрос, който трябва да се повдигне пред европейските партньори.     

Плажната ивица на Гърция е най-дългата в Европа и само 10-20 процента от тази ивица е дадена на концесия, останалата е свободна и там всеки може спокойно да плажува.

Цените на нощувките в Гърция са нормални - може да се намери хотел за 100-120 лева. Цените на храната са нормални, може би 10-20 процента по-високи от тези в България заради по-високото данъчно облагане. Също толкова е и разликата в цената на горивата.

Гръцките хотели и плажове в момента не са пълни. Пандемията удари тежко гръцката икономика. Хиляди ресторанти са закрити - повечето в по-големите градове Атина, Солун. За последните три месеца над 20 процента е увеличението на безработицата. В момента безработните са около 2 млн души, които получават от държавата 500-800 евро месечно.

Нормално е в тази ситуация българските хотелиери да защитават своите интереси, но това не бива да се преекспонира и да плашим гражданите, които свободно избират къде да почиват. Не е време за конфликти и саботажи. Нужен е план на синергия и надграждане на правителствата на двете ни страни, за да вървим заедно напред.

Тестват ни за COVID-19 на избирателен принцип 

 

 

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната. Формулярът съдържа информация за държавата, от която идват, както и адрес на дестинацията за престой в южната ни съседка.

Попълват се и данни за превозното средство или полета, лични паспортни данни и подробна информация за контакт - телефон, имейл, домашен адрес. Влизащите в Гърция трябва да опишат историята на пътуванията си в други държави. Формулярите се попълват минимум 48 часа преди пътуването.

Завършеният формуляр генерира уникален QR код, който трябва да бъде представен на граничните власти.  Без този код не може да се влезе в Гърция.

Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Хората, които идват от страни от рискови страни, ще бъдат тествани за коронавирус. На останалите тест ще бъде направен на избирателен принцип. България не е сред рисковите страни.  Ако все пак ни направят тест, то трябва да останем на посочения от нас адрес в Гърция до излизането на резултата.

„Целта на тази процедура е да може по-лесно и по-бързо да се намери човек, който по време на случайна проверка се докаже, че е заразен. Компромиси да минем границата без такава декларация и код са възможни само в краен случай - като срив на системата”, обясни Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България.