За много хора пътешествието започва още на летището. За тялото ни обаче приключението стартира с качването на борда.

Въпреки че е ефективно и бързо средство да стигнете от точка А до точка Б, летенето доста натоварва човешкия организъм.

От промяна на височината и налягането до повишен риск от определени неразположения, има куп странни неща, които се случват с тялото ни между излитане и кацане.

Лекари разкриват какво се случва, когато сте на километри височина в небето - плюс съвети как да се предпазите от някои нежелани странични ефекти.

Обиколка в имението за тузари на "руския Тръмп", където снимането е строго забранено СНИМКИ

Ще се дехидратирате
Има причина стюардесите да предлагат вода на пътниците по време на полет. Дехидратацията не само е често срещана, но и почти гарантирана, когато летите. При кратък тричасов полет ще загубите 1.5 литра вода.

Така че е добре да се хидратирате преди, по време и след полета. Можете също така да използвате овлажнител по време и след пътуването, за да си гарантирате, че с кожата ви всичко е наред.

Ушите ви са подложени на стрес
Освен че води до главоболие и ви кара да се чувствате сънливи, голямата надморска височина е доста стресираща за ушите. Това е още по-изразено, ако се качите на полет с настинка или синузит.

Поради това не е препоръчително да правите дълъг полет, когато сте болни - не само излагате на риск от зараза другите пътници, но и продължителните периоди на летене могат да доведат до силна болка в ушите, промени в слуха или (в най-лошия случай) загубата му.

Ако сте здрави, но все още сте чувствителни към тези симптоми, дъвката може да бъде ефективен начин да освободите част от натиска в ушите.

Защо Москва вече не е сред най-скъпите градове в света?

Може да се почувствате тъжни
С готовата ви плейлиста с любими песни, слънцето, което грее през прозореца и любимите ви дрехи за пътуване, трябва да се вълнувате за своето бягство от ежедневието... Но не се ли чувствате малко тъжни?

Според експертите това се дълги на разположението на седалките на самолета. Те са оформени така, че гръбнакът ви да е в положение, отговорно за намаляване на нивата на тестостерон, което пък извиква депресивни спомени по-лесно от обичайното.

За да се развеселите, поставете суитчър, сако, възглавница или малка бутилка с вода зад гръбнака - по-конкретно зоната зад сърцето ви, за да заемете по-изправено положение, докато сте във въздуха.

Има шанс да бъдете изложени на радиация
Преди да се шокирате и трескаво да броите колко полета сте направили през последната година, дишайте: не е толкова страшно, колкото звучи. Според медицинските експерти първото нещо, с което тялото ни се сблъсква по време на излитане, е увеличаване на радиационното излъчване. Това е съвсем естествено просто защото сме далеч от Земята.

Радиацията наистина причинява увреждане на ДНК на клетките, но няма нищо страшно, особено ако летите само веднъж месечно или няколко пъти всяка година. Пилотите и стюардесите обаче имат повишен риск от радиационна експозиция поради естеството на работата си.

Ще се почувствате уморени и може да ви е по-трудно да дишате
Ако имате приятел, който заспива в момента, в който самолетът отлепи колесниците си от земята, за това има биологична причина: налягането в кабината. Нивата на кислород са със 75 процента по-ниски, когато сте в самолет, което води до различни симптопи, след които сънливост, както и пристъпи на главоболие или замаяност.

Ако страдате от сърдечни заболявания или белодробни проблеми, летенето може да увеличи риска от хипоксия, което е понижаване на насищането на кръвта с кислород. 

Меченце, ла*но или тъпо яйце – с какви имена се наричат влюбените по света

Има повишен риск от образуване на кръвни съсиреци
Това се случва, защото седите продължително време, докато преминавате през промени в атмосферното налягане. Понякога образуването на кръвни съсиреци може да бъде наследствено, така че ако родителите ви са страдали от това, е важно да имате предвид риска.

Можете да го намалите обаче, като се разхождате, както и да носите компресионни чорапи, които вършат чудеса, помагайки на кръвта да се движи по-лесно.

Краката ви могат да се подуят
Случвало ли ви се е някога да видите човек, който слиза от самолета с подути глезени, които изглеждат невероятно големи? Това обикновено се причинява от седене в продължение на много часове, което води до натрупване на течност в долните крайници.

Не е толкова животозастрашаващо или толкова сериозно, колкото кръвните съсиреци, но може да е много неудобно. Ще го избегнете, ако пътувате с компресионни чорапи.

По-вероятно е да се разболеете
Има хора, които - колкото и да се стараят или да внимават, се разболяват всеки път, когато летят. Има различни фактори, които влияят на имунната ви система в самолета, като се започне от момента, в който пристигате на летището.

Как да свалим тези красиви и недостъпни виетнамки

Всъщност именно летищата са едно от най-коварните места, събрали на едно място множество непознати микроби. Същото се отнася и до седалките в самолета, тъй като те често не са добре почистени между полетите. Застоялият въздух, кашлящите и кихащи пътници увеличават вероятността от разболяване.

За да се предпазите, не забравяйте да увеличите приема на витамин С преди, по време и след полет, носете си и дезинфектант за ръце.

Вкусовите ви рецептори не работят нормално
Преди да обявите храната на борда за безвкусна, имайте предвид, че за това може да са виновни вашите рецептори. Надморската височина може да намали способността ви да усещате сладки и солени храни с 30 процента. 

При непрекъснато циркулиране на въздуха през вентилационната система, обонянието ви може да намалее отчасти поради намаляването на влажността. Цялата ситуация се усложнява от факта, че е възможно да сте стресирани, което буквално оставя лош вкус в устата.