Пилотите от този тип Private pilot license, с какъвто е летял и разбилият се над Северна Македония пилот, са 276 броя. 35 са самолетите с марката "Чесна", показва проверка, направена от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА).

Има специални процедури за летателна техническа годност, която се проверява ежегодно, обясни на брифинг в транспортното министерство шефът на ГВА Станимир Лешев.

Няма информация кой е притежателят на частния самолет. Той е бил регистриран в Германия.

Лешев посочи, че очакват германските си колеги за съдействие за проверка на летателната способност, дали машината е била изправна.

От ГВА имат контакт с германските си колеги по случая.

Модификацията на разбилия се самолет е с 6 броя седалки, леко въздухоплавателно мощно средство, с херметически затворена кабина, което може да се издига на височина до 7 000 метра, като излетната му маса е 1,8 тона.

Решението спрямо метеорологичните условия се взима от пилота, а тук става въпрос за професионални пилоти, които могат да предприемат персонално летене, увери директорът на ГВА.

Към момента няма информация относно разследването на македонските власти на разбилия се самолет в западната ни съседка.

За да не се спекулира с информация, Лешев призова да се изчака официалното становище на разследващите органи относно самоличността на жертвите.

Препоръки към момента е твърде рано да се отправят. Нека бъдем по-внимателни и да се съобразяваме с обстановката, призова Лешев. 
Той отказа да коментира възможните причини за самолетната катастрофа.

БЛИЦ припомня, че вчера следобед самолет с четиричленно българско семейство се разби в труднодостъпна местност в планината Якобица в Северна Македония. По непотвърдена информация жертвите са 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца - на 14 и 18 години.

Мъжът е бил бизнесмен, който се е занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци, а жена му е работела като адвокат. Загиналият е имал лиценз за пилотиране, като вероятно той е бил издаден от българските власти.

Първият сигнал за инцидента бил получен на летището в Скопие. Пилотът докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това обаче сигналът се загубил.

На днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че още от снощи страната ни е имала готовност да изпрати хеликоптер, който да се включи в спасителната операция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!