Нова година наближава, а с нея започват и различните суеверия, вярвания и традиции. Целта на различни ритуали, разбира се, е да донесат благополучие, щастие, пари, любов или късмет.

Датчаните, например, чупят чинии, японците се кикотят, бразилците носят бяло, испанците ядат грозде, а сърбите - свинско. Всичко това в името на благоденствието през Новата година. Обичаите са различни, но в цял свят хората са убедени, че някои от тях носят късмет през следващата година.
 


В България посрещаме Нова година с мощни фойерверки и шампанско, което отваряме в полунощ, вдигаме наздравица и се забавляваме.

Сурвакането е древен народен обичай, който носи здраве и богатство. Обикновено първо сурвакат ергените. След като пропеят първите петли, те се събират на групи и тръгват да обикалят къщите. След ергените да сурвакат тръгват малките деца с торбички през рамо и сурвачки в ръце, с които удрят съседи, близки, роднини по гърбовете, изричайки установени от традицията благопожелания.

Испанците хапват грозде на Нова година - според традиция точно в полунощ с идването на новата година те трябва да изядат дванадесет гроздови зърна. Гроздовите зърна трябва да бъдат изядени не просто навръх Нова година, но и в рамките на дванадесет секунди.

Освен това испанците не могат да хитруват, поглъщайки дванадесетте гроздови зърна наведнъж, а трябва всяко едно да бъде изядено поотделно. Черковните камбани звънят дванадесет пъти в рамките на дванадесет секунди, а всички испански телевизии предават на живо камбанния звън.

В Италия е задължително носенето на червено бельо в новогодишната нощ, което е символ на страст и любовни трепети.

В САЩ, особено в южните части, традиционно блюдо за празника е лещата, чийто зрънца приличат донякъде на монети и се вярва, че носят късмет и радости във финансов план. Основно правило в първия ден от новата година е, че нищо не трябва да напуска къщата, дори и боклукът.

Холандците поднасят на трапезата топли понички със стафиди.

Ако сте във Франция за Нова година, не бива в никакъв случай да очаквате буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското.

Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. Шотландците гадаят и каква ще е годината според това кой пръв влезе в дома им. 

В Дания хората чупят чинии пред входните врати на къщите си, а според поверието тези с най-голям брой счупени съдове – ще се радват на най-много верни приятели през Новата година.

Германците вярват, че врявата гони злите духове, така че в новогодишната нощ ходят по улицата с тъпани и други шумни инструменти.

Словенците се стараят да нямат нищо метално в себе си, когато настъпи новата година, защото това според тях носи нещастие. 

В Бразилия посрещат Новата година по екзотичен начин - на плажа. Палят свещи в пясъка, хвърлят цветя в океана, носят бели дрехи за мир и спокойствие и прескачат седем вълни. Тези ритуали се правят, за да има благополучие през следващата година.

В Перу празнуват с боксови мачове, а в Мексико обикалят с празен куфар, ако искат да пътуват много през следващата година. В Австралия, както всяка година, ще има зрелищни фойерверки, които само в Сидни привличат повече от милион зрители.
 


На Балканите обичаите по някакъв начин са свързани с храните.

Смята се, че Новата година трябва да се посрещне с пълен хладилник, да има пари във всеки портфейл в къщата, за да има пари и през цялата година. Да се платят всички сметки преди празника, така че в новата година да се влезе безгрижно.

В Сърбия и Македония вярват, че свинското месо ще донесе напредък през Новата година.

Не давайте пари назаем на 31 и 1 януари, защото това вещае материални проблеми, смятат някои.

Друго традиция за благополучие пък е на 1 януари да не се изнася нищо от дома, включително и боклука.