Храненето в ресторант с приятна компания е един от най-добрите начини за прекарване на времето. Същевременно изисква да похарчите повечко пари. Често собствениците на ресторанти използват разнообразни хитрости - големи и не толкова, за да ви накарат да плащате повече.

Кои са те?

1. Скъпи на вид ястия
Собствениците на ресторанти са заинтересовани клиентът да купува по-скъпите предложения. Именно поради това в менюто може да ги видите изложени отделно, украсени с рамка или друг декоративен елемент. Трябва да ги забележите! Това е целта.

2. Асоциации с роднини
Играта на носталгия е проста. Ако видите „картофите на баба“ или пък „салатата от соца“, то вие определено сте изправени пред капани.

3. Десерт с еднаква цена
Защо всички десерти са на една и съща цена, независимо какви са съставките в тях? Очевидно е така, тъй като цената е формирана не на базата на стойността на вложените продукти, усилия и т.н. Каквото и да изберете, ще дадете същата сума!

4. Необичайни названия
Хората обичат необичайните неща. Поради това ресторантьорите имат навика да играят с названията. Напълно типични ястия може да откриете в менютата с чудновати названия или пък препоръчани като „любимото на шеф готвача“.

5. Сьомга
Често рибите от семейство Пъстървови се представят общо като сьомга. Представителите му вървят на различна цена, но в менюто може да не пише каква точно риба ви се предлага. По-скоро е от евтините.

6. Порции без посочено тегло
Един от най-лесните начини да печелиш допълнително е като не посочваш грамажа на ястието.

7. Силата на дългия списък
Някои ресторантьори държат менюто да е богато. Така из дългия списък от ястия и цени най-накрая решаваща е преумората. Тогава не обръщате внимание какво сте купили, на каква цена е и какъв грамаж е.